неделя, 28 април 2024 г.

ООН: Свободата на човека по света е застрашена

Централата на световната организация в Женева.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Напредъкът в борбата за защита на човешките права, постигнат през последните десетилетия, е в застой и дори е застрашен от упадък, предупреди днес ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк. Той даде за пример руската „безсмислена инвазия“ в Украйна, превърнала се по думите му в пример за потисничество, съобщи Ройтерс.

„Голяма част от напредъка в борбата за защита на правата на човека е в застой, а някои места дори се връщат назад“, каза върховният комисар по правата на човека в приветствената си реч по случай откриването на заседанието на Съвета на ООН по правата на човека в Женева, на което присъстваха повече от 100 министри и държавни глави. Той призова държавите да работят по превъзмогване на различията помежду си и да стигнат до „нов консенсус на световно ниво по въпросите за правата на човека“.

Германската външна министърка Аналена Бербок подчерта, че ролята на Съвета на ООН по правата на човека е изключително важна на фона на нарушаването на човешките права от страна на Русия, Иран, Афганистан и други държави, предаде ДПА. „Фактът, че в тези страни няма никакъв механизъм за налагане на санкции прави тази задача по-трудна, но не по-малко важна“, каза днес Бербок в Берлин, преди да отпътува за Женева. „Напредъкът ни често може да изглежда бавен или малък, но всяка резолюция, всяка създадена анкетна комисия и всеки назначен докладчик е камък, който прави стената между правилното и грешното по-здрава“, добави тя.

На срещата на Съвета Бербок ще повдигне въпроса за системната депортация на украински деца за Русия, което Москва от своя страна отхвърля като фалшива информация, отбелязва агенцията.

Създадената преди година Анкетна комисия за Украйна ще представи доклада си на 20 март. Общото събрания на ООН избира 47 страни членки на Съвета по правата на човека за период от три години, като в момента Германия е сред тях, уточнява ДПА.

Германската министърка също така ще говори на женевската постоянна Конференция по разоръжаване, както и на дарителска конференция за набиране на средства за обхванатия от гражданска война Йемен. Що се отнася до Русия, Бербок каза още, че във време, когато една ядрена сила нарушава основните принципи на Устава на ООН, форумите за преговори като Конференцията по разоръжаване са по-важни от всякога.

„Не трябва да позволяваме на няколко държави да застрашат сигурността на всички ни, като пренебрегват правилата, които са за всички“, добави тя по отношение на Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html