четвъртък, 2 май 2024 г.

В Москва отрупаха с цветя лобното място на Борис Немцов

Критикът на политика на Путин бе застрелян на метри от Кремъл преди 8 години.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

8 години се навършват днес от убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов. Той беше застрелян в гръб на Големия москворецки мост на метри от Кремъл, припомня БНР.

През 90-те години на миналия век Немцов разви успешна политическа кариера. Беше депутат, вицепремиер и първи губернатор на Нижегородска област. Името му се спрягаше за евентуален приемник на президента Елцин. Беше известен с острите си критики към Владимир Путин.

Ден преди да бъде убит Немцов заяви на пресконференция, че Путин носи пряка отговорност за започналия през 2014 г. конфликт в Украйна. „Путин започна войната с Украйна преди година, заграбвайки Крим. Незаконно изпрати там войски. Разпалва омраза. Носи пълна отговорност за клането между руснаци и украинци, за което, разбира се, ще отговаря“.

Като пряк извършител на убийството на Немцов на 20 години затвор беше осъден чеченецът Заур Дадаев. Четиримата му съучастници, също чеченци, получиха ефективни присъди между 11 и 19 години. Като организатор на престъплението все още се издирва бившият офицер от министерството на вътрешните работи на Чечня Руслан Мухудинов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html