петък, 3 май 2024 г.

Издадоха календар с документи за Васил Левски

В календара е публикуван портретът на Апостола, разпространяван от 1872 г. османската полиция за издирването му.
Снимка: НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ издаде календар, който чрез документални свидетелства от фонда на Българския исторически архив проследява живота и революционната борба на Апостола на свободата, съобщават от културната институция.

2023-ата е годината на безсмъртието на най-светлия национален герой на България – Васил Левски. 150-ата годишнина от гибелта на Апостола ни кара да преосмислим националните идеали, националното си самочувствие, да се върнем към устоите на българската държавност и на националната ни памет, пишат от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

На корицата на календара е изобразена фотография на Левски в цял ръст, в бяла униформа на Първа българска легия. Снимката е направена от известния придворен художник фотограф в Букурещ Карол поп де Сатмари от края на 1868 г., или началото на 1869 г. Предполага се, че униформата е била част от реквизита на фото студиото.

Документалният разказ за дякон Левски е разгърнат на 12 страници в календара. Чрез снимки, документи и писма на съратници на Левски е изграден образът на революционера, неговите идеали, верую. „За Отечеството работим байо! Кажи ти мойти и аз твойти кривици, па да са поправиме и се да си вървим найедно! Ако ще бъдем хора”, се казва в писмо на Васил Левски до Иван Кършовски, 20 юни 1871 г. , което се съхранява в Българския исторически архив на Националната библиотека.

Много от снимките са визуални свидетелства за епохата, за хората и съмишлениците на Апостола на свободата, като снимката на Васил Левски с участници във втората българска легия (1867-1868).

Снимките и документите в календара са част и от изложбата „Аз съм Левски“, показана в централното фоайе на Националната библиотека. До момента тя е разгледана от близо 3000 посетители.

Календарът с документи за Васил Левски, част от Българския исторически архив на НБКМ е проект реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата https://www.nationallibrary.bg/www/150g_levski/

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е част от Националната програма за отбелязването на годишнината от безсмъртието на Дякона.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html