понеделник, 6 май 2024 г.

Ивайло Ивков говори откровено за проблемите в „Левски“, намекна за напускане

Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на „Левски“ Ивайло Ивков даде пресконференция, на която засегна редица теми около актуалното състояние на „синия“ клуб.

Ивков обяви, че дългът на ПФК „Левски“ към НАП е нараснал на 11,5 милиона лева и разкри, че разходите по подготвителния лагер на отбора в Дубай са поети от спонсори и не са тежест за бюджета на клуба. Той разкри, че е готов да напусне клуба заради разногласия в ръководството, предаде БТА.

„По отношение на НАП цифрите ще ги видите в моя отчет пред Общото събрание. Те станаха грубо от 10 на около 11.5 милиона и са натрупани от собственици в годините. Нямаме дългове към други държавни агенции, освен НАП. „Левски“ ще получи лиценз, защото с новата тежка процедура, която предстои и своебразният борд, в който ни постави НАП, вярвам, че няма да имаме проблем, тъй като ще ни издадат необходимите документи.

Най-големите дългове на „Левски“ са към фирми, свързани с Васил Божков. Те вече не са и към него, защото са със запорирани сметки. Ще видим дали трябва да се плаща, или не. Тези задължения трябва да се оспорват. Това ще е предмет на анализ на висшето ръководство на „Левски“, продължи Ивков.

Относно лагера в Дубай – за мен е изненадващо преекспонирана тема. Позволихме си го, защото искахме да градим за бъдещето. Не можем да си позволим скъпи трансфери, но трябваше да си позволим перфектна подготовка. Вярвам в решенията на треньорския екип. Финансирането, което осигурихме, беше целево. Бюджетът на Левски по никакъв начин не е ощетен. Спонсорите са широкоизвестни публични компании. Най-големият публичен холдинг в България „Европхолд“ със своите дъщерни компании помогна. Другият спонсор е потенциалният инвеститор Юнайтед Груп, както и свързан Нова Броудкастинг и телевизионни права“, каза Ивков.

Директорът на „сините“ заяви, че в клуба са постъпили оферти за трансфери на Хосе Кордоба и Андриан Краев на стойност 6 милиона лева.

„Проведохме разговори и онлайн срещи, както с „Ню Йорк Сити“ и „Сочи“, чието ръководство дойде специално, както и „Брьондби“, само за един от състезателите (Хосе Кордоба). За Анди Краев получихме оферта от голям унгарски отбор. Офертите бяха в размер на 6 милиона лева. Считах трансферите за наложителни, но висшето ръководство на клуба, в лицето на спонсора, ги спря“, каза Ивков.

По повод неосъществената сделка с инвеститора Юнайтед Груп, Ивайло Ивков заяви, че от клуба са направили всичко необходимо и е оставало само да бъдат сложени подписи.

„Бях изненадан от провала на сделката със Спорт Републик. Остана само подпис. Това, което знаете вие за Юнайтед Груп, това знам и аз. Техните висши ръководства и най-вече господин Шолак подходиха лековато и с неуважение към нашия клуб. Левски трябва да буди респект. Лошите резултати, които са в момента, няма да продължат до безкрай. Финансовата стабилност на „Левски“ не се нуждае от разпродажба на всички.

Новото попълнение Давад Ел Джамили е млад и талантлив футболист. Купихме го за 90 000 евро плюс 40 процента от следващ трансфер“, продължи той.

Изпълнителният директор отговори и на критиките към него.

„Върху мен се изляха тонове помия, вярно, те дойдоха от анонимни профили, платени тролове и издания без тежест, но дойдоха. Това засегна моите най-близки хора и семейството ми. Даде ми увереност, че сме на прав път и много надълбоко съм бръкнал в нещата. Няма нито един реален факт, който да сочи за моя грешка. Имаше само омраза, внушения и епитети. Знам кои са кукловодите. Те са близки до предишното ръководство. На тях ще им кажа – лесно ще загасите с милионите си моята светлина, но внимавайте да не останете вие самите в мрак. Стоя безрезервно до Станимир Стоилов. Каквото и да се случи оттук.нататък, за мен периодът, в който работихме рамо до рамо, е нещо изключително важно. Дойдоха и резултатите.

Битката е за оцеляването на любимия ни клуб. Няма междуличностни конфликти. С кого да имам? С най-големия след Гунди и най-голям голмайстор – Наско Сираков ли, който е президент? Аз имам друго виждане как да постигнем крайната ни обща цел. Това са принципни различия, някой от нас греши. Не е изключено да напусна клуба, но аз съм отговорен човек. Тук не е място за резки движения, не е като оставка на старши треньор. И да подам оставка, аз съм единственият, който подписвам важни документи от името на клуба в следващите дни. Ако се задълбочат различията, най-нормалното е собственикът да ме смени. Той или неговите нови съветници, не знам кои са, но са извън клуба. Решенията за „Левски“ трябва да се взимат в кабинета на изпълнителния директор. До мача с ПАОК нямаше вмешателство в работата ми“, каза Ивков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html