четвъртък, 2 май 2024 г.

През юли започва работа център за разследване на престъпленията срещу Украйна

Дидие Рейндерс и Андрий Костин (вляво) дадоха съвместен брифинг днес в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През юли ще заработи международният център, който ще разследва престъпленията на агресия срещу Украйна със седалище в Хага. Това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на съвместен брифинг с главния прокурор на Украйна Андрий Костин, съобщи БНР.

Двамата говориха преди първото заседание на работната група „Замрази и конфискувай“, която ще разглежда възможностите за замразяването на руски авоари в ЕС и евентуалните компенсации с тях за Украйна. Костин настоя тези авоари да бъдат конфискувани. Досега са замразени 21,5 млрд. евро от руски олигарси и компании, работим и върху резервите от централната банка на Русия, каза еврокомисар Рейндерс. Той припомни, че Комисията работи и върху предложение за директива, с която да се криминализира заобикалянето на санкциите.

„Трябва да спечелим тази битка за справедливост не само заради украинците, а и заради целия демократичен свят“, каза прокурор Костин: „Всички разбираме, че тази битка е война на тиранията срещу демокрацията. Всички ние вярваме в демократичните ценности, трябва да сме единни, за да я спечелим. Това е основната ни цел.“

И двамата подчертаха, че е особено важно създаването на специален трибунал, който да накаже висшето политическо и военно ръководство на Русия за всичко извършено в Украйна.  Досега благодарение на Европейската комисия са проучени 67 хиляди случая на военни престъпления и има издадени 25 осъдителни присъди в Украйна, каза Костин.

Според него конфискуването на суверенните руски авоари е най-справедливият начин, за да се компенсират нанесените от нейната агресия щети. Така той отговори на въпрос как ще коментира изявленията на Комисията, че не възнамерява да конфискува замразените руски авоари в ЕС, а да компенсира Украйна само с печалбите от тях. „Нашият народ, който беше раняван, измъчван, изнасилван, незаконно арестуван, загуби имотите си от руския агресор, трябва да получи компенсации от фондовете и авоарите на извършителя. Това е въпрос на справедливост.“

Костин изрази оптимизъм, че Швейцария, според която е незаконно да конфискува санкционираните руски авоари в страната, ще промени решението си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html