неделя, 5 май 2024 г.

Румен Радев в Мюнхен: Дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат с война

Снимка: Пресцентър на Президентство на Р България

Румен Радев, които е в Германия за Мюнхенската конференция по сигурността заяви преди нейното начало: „дълбоките противоречия между Русия и Украйна трудно ще се разрешат с война, още повече ако тази война не може да доведе до устойчив мир“.

„За съжаление гласовете от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават все повече призивите за мир. Затова е изключително важно международната общност да се фокусира най-сетне върху търсенето на начини военните действия да се прекратят и войната да намери своето разрешение чрез дипломатически средства. Показателно е, че в разгара на тази война Мюнхенската конференция ни напомня за своето мото: “изграждане на мир чрез диалог”. Вярвам, че това е пътят и за Украйна, и за Русия.”

По време на двустранните разговори, които предстоят, ако бъде поставен въпрос България каква помощ може да предостави на Украйна, какъв ще бъде българският отговор?

„Това, което можем да предоставим, ние вече сме го предоставили. Всяко едно друго предоставяне на въоръжение води до риск за загуба на способности за българската армия“, коментира мистърът на отбраната Димитър Стоянов.

„По повод появилите спекуливни информации искам да заявя, че България няма да изпраща войски на територията на Украйна, нито сега, нито след това. България изпраща до 60 военнослужещи на територията на Германия и Полша в тренировъчната мисия на ЕС, и то при получаване на заявка“, коментира още той.

„Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да приемем войната в Европа за нормално явление“.

Държавният глава напомни също така, че през годините Мюнхенската конференция по сигурността се е утвърдила като водеща платформа за дебатиране на проблемите в глобалната среда на сигурност. Показателно е и че в разгара на войната в Украйна Мюнхенската конференция напомня на участниците за своето мото – „изграждане на мир чрез диалог“, което по думите на президента, трябва да е пътят, по който трябва да се стремят да поемат и Украйна, и Русия, както и Европа и светът. Още повече, че тази война руши световната архитектура за сигурност, вече се е превърнала в глобален икономически сблъсък и е навлязла във фазата на война на изтощение не само за двете воюващи страни. „Всеки ден от тази война е заплаха за световния мир, а нейните вторични ефекти превръщат в заложник икономическите и социалните системи на всички европейски държави“, напомни още Румен Радев.

Държавният глава напомни също така, че на предстоящия международен форум ще бъдат засегнати теми, като състоянието на демокрацията и спазването на човешките права. „Нека не забравяме, че все още и в Европа имаме проблем с човешките права и видим в какво състояние са правата на македонските българи в нашата югозападна съседка“, призова президентът.

Сред акцентите на Мюнхенската конференция ще бъде и процесът по раждането на геополитическа Европа, в който България има своята активна позиция с политиките си в сферата на енергетиката, икономиката и сигурността. „Идеите и проектите, които водят до реална диверсификация и сигурност на доставките на енергийни ресурси не само за нашата страна, но и за нашите партньори и съюзници, са част от този процес“, подчерта Румен Радев. Държавният глава открои като примери алтернативните доставки на нефт за българската рафинерия чрез възобновяване на проекта за петролопровод Александруполис-Бургас, достъпът до слотове за втечнен газ и до газопреносните мрежи на Турция и Гърция, както и  проектът, който България инициира, Solidarity Ring, за обединяването на капацитета на газопреносните мрежи на България, Гърция, Румъния, Словакия, Унгария, Австрия, с което се създава реална енергийна диверсификация.

Румен Радев подчерта също така, че охраната на външните европейски граници и развитието на необходимата за това инфраструктура е от изключително значение за страната ни, която очаква засилена подкрепа от Европейската комисия и страните-членки в ЕС. Предстои представители на Европейската комисия да посетят България, с които на място ще бъдат обсъдени всички възможности за решително подпомагане на страната ни чрез съществено европейско финансиране.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html