неделя, 5 май 2024 г.

Честваме 151 г. от рождението на Гоце Делчев

Снимка: Уикипедия

Георги (Гоце) Николов Делчев е роден в Кукуш през 1872 г., той е завършил българската мъжка гимназия в Солун и дори е постъпил във военното училище в София, откъдето по-късно е изключен.

Преподава български език в Щип, а по-късно и в Банско. Изгражда широка мрежа от революционни комитети. Загива през 1903 г. край село Баница в сражение с турците.

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е почитан като герой и у нас, и в Северна Македония.

Тази година честванията на рождението на Гоце Делчев създадоха напрежение между България и Р С Македония.

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Трябва ни редовен кабинет и едно здраво, хубаво българско вето

За спокойно отбелязване на 4 февруари призоваха българските власти и министрите на външните и вътрешните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и Оливар Спасовски, а от синдиката на полицейските служители в страната призоваха колегите си да изпълняват „последователно своята работа и работни задачи в съответствие със законовите разпоредби на Република Северна Македония, да не уронват доброто име на институцията, в която работят и да не се поддават на провокации на активисти на политически партии и други групи”.

Стево Пендаровски скочи срещу Николай Милков и поиска забрана за влизане в РС Македония на български политици

Аnteni.info припомня, че след побоя над председателят на  българския клуб в македонския град Охрид Християн Пендиков напрежението ескалира. Той беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен „Фалкон” за лечение в България. Външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков посетиха Пендиков в болницата, а след това Османи заяви, че агресията е от двете страни и българските клубове в РС Македония трябвало да сменят имената си. Българският външен министър Николай Милков беше категоричен, че „искат да внушат, че Пендиков бил наркодилър, а клубовете ни били финансирани от наркотрафик.“

Уикипедия

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html