понеделник, 29 април 2024 г.

Стево Пендаровски скочи срещу Николай Милков и поиска забрана за влизане в РС Македония на български политици

Късно снощи Стево Пендаровски отправи остра критика срещу Николай Милков и поиска забрана за влизане в РС Македония на български политици за отбелязването на паметта на Гоце Делчев.

След Съвет по сигурността, президентът на РСМ Стево Пендаровски обяви, че ще предложи на правителството да въведе забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български граждани – политици, заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в северо-македонската столица.

Отзовахме посланика ни в Скопие заради натиска върху българите в Северна Македония

„Ако тези лица искат да влязат в страната – да не им бъде позволен достъпът, а ако са вече вътре в страната – да им бъде отказан престоят и да бъдат обявени за персона нон грата“, предложи Пендаровски.

Президентът на бившата югославска република препоръча на  ръководителя на българската дипломация Николай Милков да се разходи до Ваташа, където през 1943 г. било извършено „клане на 12 младежи“. Това идва след изказването на Милков, който каза, че в Македония се завръща традицията на палежи, стрелби и насилие над хора. Пендаровски посочи, че изказването е отвратително.

„Относно изказването на г-н техническия министър на външните работи… Това е доста грозно изказване: „Традицията на клане, стрелба и насилие се завръща в Македония. Само това твърдение може да е правилно, ако има предвид периода 1941-1944 (Българската окупация на Македония*). Когато техническият министър на външните работи има време, може да се разходи до Ваташа, да види част от тази традиция“, каза Пендаровски.

Попитан дали България може да върне ветото, Пендаровски посочи, че не знае, но смята, че няма причина за това.

„Не знам какво ще прави България. Всяка държава взема свои собствени решения самостоятелно. Не виждам основание за ново вето. Дано не тръгнат в тази посока. Това, което казвам, знаете, че става въпрос за обучени провокатори, които го правят“, каза Пендаровски.

Аnteni.info припомня, че последният случай на агресия беше побоят над председателят на  българския клуб в македонския град Охрид Християн Пендиков. Той беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен „Фалкон” за лечение в България. Намира се в реанимацията на ВМА. Пендиков беше посетен вчера от външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков. Османи заяви, че агресията е от двете страни и българските клубове в РС Македония да сменят имената си.

На г-н президента на бившата югославска република трябва да си припомни и за десетките хиляди българи избити без съд и присъда от началото на 1945 г. във Върдарска Македония, за Кървавата Коледа на същата година, за безследно изчезналите. Не бива да забравя и за стотиците хиляди изпратени по комунистическите концлагери, защото са държали на българското си име, където част от тях са били убити. Пендаровски трябва да отговори и на въпроса защо досега в северо-македонската историография и учебниците не се пише за този масов терор, а  в медиите тази тема се пропуска. Другият важен въпрос е защо архивите на бившата югославска държавна сигурност УДБА в Северна Македония още не са отварят, за да се види цялата истина от тях и кой е бил българин преди 1945 г. и кой – не и причините за терора.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html