понеделник, 29 април 2024 г.

Комисията по отбрана ще обсъжда плана за превъоръжаването на армията

Един от най-големите харчове за войската е за втората осмица самолети F-16.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Членовете на комисията по отбрана в НС днес ще обсъждат предложението на служебното правителство за превъоръжаването на армията в следващите 10 години. То ще представи финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г., съобщава БНР.

Вносителите му ще настояват проектите да не се реализират на етапи, каквато е сега практиката, а цялостно. По този начин се цели да не се застраши изпълнението им. Военното министерство трябва да посочи кои са нужните въоръжения, техника и персонал до 2032 г. В случай, че стойността на на поръчките надвишава 100 млн. лв., да бъдат описани разделно. Останалите под тази сума ще бъда одобрени да бъдат обединени по пакети от отделни направления.

100 милиона лева е прагът, над който парламентът трябва да се произнася задължително по сделки. От октомври документ с приоритетните проекти за инвестиции е в парламента. През ноември служебният министър Димитър Стоянов запозна и депутатите с плановете. 6, 6млрд. лева е общата стойност на военните проекти само до 2026 г. Сумата скача до 8-9 милиарда с тези до 2032 г.

Сред проектите са за дронове, антидрон системи за танкове, придобиване на 155-милиметрови оръдия по натовски стандарт, 3D радари за армията. При приемане на предложението от 48-мия парламент преди разпускането му, правителството ще има три месеца да изготви финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html