понеделник, 29 април 2024 г.

Сърбия с ултиматум от Запада да нормализира връзките с Косово

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия е получила ултиматум от водещите западни държави да нормализира връзките с Косово, заяви сръбският президент Александър Вучич, съобщи БНР.

В обръщение, излъчено от националната телевизия, той каза, че му е било представено предложение за разрешаване на напрежението с бившата сръбска провинция. На среща миналата седмица представители на Европейския съюз, САЩ, Франция, Германия и Италия са заплашили Сърбия с прекъсване на европейската интеграция, спиране и изтегляне на инвестиции и всеобхватни икономически и политически мерки, които ще нанесат големи щети на Република Сърбия, ако Белград не приеме предложението.

Вучич не даде подробности какво включва то, но подчерта, че без ЕС Сърбия ще бъде „изолирана“. И допълни, че Скупщината в Белград ще трябва да обсъди предложението и намекна за възможен референдум. Вучич каза още, че представеният план е изготвен преди два месеца и е „признат от всички страни в ЕС, включително петте, които не са признали Косово“.

Според Вучич този план е „част от натиска на Запада“ за решаване на проблема с Косово и е резултат от „променените геополитически обстоятелства“, смята Вучич.

Сърбия е кандидат за присъединяване към Европейския съюз от повече от десетилетие и нормализирането на връзките с Косово е ключово условие за напредване на нейното кандидатстване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html