четвъртък, 2 май 2024 г.

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Трябва ни редовен кабинет и едно здраво, хубаво българско вето

Ангел Джамбазки е роден на 21 март 1979 г. в София. Възпитаник на СМГ „Паисий Хилендарски“, завършва право в СУ „Климент Охридски“. Зам.-председател на ВМРО-БНД от 2014 г. Между 2007-2014 г. е общински съветник в София, а от 2014 г. до момента е европейски депутат в семейството на Европейските консерватори и реформисти. Той говори пред вестник „Галерия“ по повод възникналото напрежение със Северна Македония и наложената му, макар негласна и неофициална, забрана да посещава югозападната ни съседка. Ще отиде ли на честванията за рождението на Гоце Делчев утре в Северна Македония? Защо нарича плана „Макрон“ гаранция-Франция? Защо европейските институции мълчат за пребития заради българското си самосъзнание Християн Пендиков? Четете в интервюто по-долу.

Интервю на Николай КОЦЕВ за вестник „Галерия“

– Г-н Джамбазки, как ще коментирате последните събития в Северна Македония, зверски пребития българин Християн Пендиков и антибългарската истерия там?

– Това е постепенно, но много последователно организирано етническо прочистване. Това се случи, след като управляващите у нас абсолютно безотговорно отстъпиха от българските позиции, за да обслужат чужди интереси. Властите в Северна Македония, които са антибългарски, антиевропейски, просръбски и прокремълски, видяха, че в нашия двор няма кучета. Затова нададоха вой в антибългарска истерия! Започна се с палежа на българския културен център в Битоля. Той бе подпален от човек, който сам се похвали с това и беше превърнат от медиите там в национален герой. Наказанието за палежа беше смешно – само порицание.

Нека напомня, че подобни палежи на културни центрове се случваха в Германия през 30-те години на миналия век. Всички знаем до какво доведе това – Кристалната нощ, Нощта на дългите ножове, палежи на имоти на определена етническа група. След това имаше палеж и на другия ни културен клуб в Охрид, той бе обстрелян и с автоматично оръжие.

– А какво направиха властите там?

– Властите приеха поредица от антибългарски закони. Буквално! В тях пише, че български културни клубове не трябва да се създават и трябва да се забранят или да се преименуват. Защо? Защото са български. Чували ли сте някъде другаде в Европа или където и да е в цивилизования свят да се приемат закони, които са насочени срещу една определена етническа група? Там се забраняват български неправителствени организации и това се случва с мълчаливото съгласие и одобрение на титаничните лицемери в Брюксел. Те ни проглушиха ушите за правата на всякакви НПО организации, които защитават различни от традиционните ценности. Но когато в Македония забраняват български НПО-та, в Брюксел гузно си мълчат – ни лук яли, ни лук мирисали!

– Има ли връзка напрежението, което възникна в Северна Македония,  с решението на София да допусне страната до преговори за ЕС по т.нар. план „Макрон“?

– Разбира се, категорично! Напрежение имаше, но чак такава истерия нямаше, преди софийските македонисти от т.нар. демократична общност да пробутат решението „Макрон“. Тогава обясниха, че френският президент Еманюел Макрон щял да бъде гарант. За кое? За това да бъдат пребивани българи в Македония? Между другото, точно в момента изпращам отворено писмо до г-н Макрон, в което го питам всички тези неща – за палежите, побоищата над българи, опитите за убийства. Затова положение на българите в Македония са виновни българските политици от „Демократична България“, „Промяната“, ДПС, които двулично ни излъгаха, когато свалиха ветото, въпреки че чисто технически вето не е имало. За съжаление, обещанията в плана „Макрон“ се оказаха гаранция-Франция! Скопяните видяха една импотентна, беззъба, неможаческа българска позиция и се възползваха от това. Българите в Македония са жертва заради тяхното национално самосъзнание. Показателен е случая с Християн – ако не беше намесата на служебното правителство и на президента Радев, това момче можеше да остане инвалид или, не дай си боже, нещо по-лошо! Християн не е български гражданин, той е единствено македонски гражданин с българско самосъзнание. Нападнат и пребит заради този факт – това е престъпление от омраза, мотивирано от етнически произход.

– В Скопие неглижират случая, едва ли не Християн бил виновен, че трима бабаити го нападат в гръб?

– Освен политическите импотенти в София, са виновни и преките подбудители на биячите. Това са македонският премиер Димитър Ковачевски, президентът Стево Пендаровски, външният министър Буяр Османи, опозиционният лидер Християн Мицкоски. Всички те насъскват антибългарска омраза 24/7, всеки ден! Те обясняват, че българите нямат място в конституцията, а уж обещаваха пред ЕС това да се случи. И какво излиза, че една антибългарска върхушка в Скопие е по-силна от Европейския съюз.

– При спора между Атина и Скопие за името цяла Европа застана зад Гърция. А сега, при нашите проблеми с комшиите, пред ЕС България изглежда някак дребнава и лоша. Защо?

– Защото нашите политици с много малки изключения винаги търсят чужд началник – дали ще е в Москва, Брюксел или Берлин, винаги търсят господар, когото да слушкат срещу това те да си развяват коня в България. След 1989 г. подборът в българската политика е на обратната селекция – колкото по-необразован, колкото по-алчен и по-незаинтересован от националния интерес, толкова по-удобен е за Запада. Защото е удобен и лесно заменим, като памперс. Затова в Европа не гледат на българската политическа класа с уважение и не се съобразяват с нея. Ако България беше тропнала по масата пред европейските институции, за да защити позициите си, щеше да е друго. Както правят Унгария и Полша например. Така правеше и Гърция. Простете за жаргонния израз, но гърците са по тарикати от нас. Те зачитат патриотичните чувства на народа си и осигуряват пари за населението. Помните ли едномилионните митинги в Атина с лозунги „Македония е гръцка“? Тогава хубостниците в Скопие си налягаха парцалите и свиваха уши, защото знаеха, че са слаби, а Гърция е в силната позиция. Пак повтарям, при безгръбначни политици с наколенки, няма как Брюксел да е на наша страна. Затова в Европа мълчат за безобразията срещу българите в Македония. Но ако трябва да защитават правата на амебите или на някое чехълче в Тринидад и Тобаго, или на многополово синигерче в Тамбукту, тогава става голям вой. Но бият ли българин в Охрид, тогава европейците си навират главите в земята, да не казвам от уважение към вашите читатели друго географско понятие.

– Президентът Стево Пендаровски призова да се ограничи достъпа на български граждани до Северна Македония, включително и на евродепутат, явно визирайки вас. Как реагираха колегите ви в европарламента?

– По същия начин – държат главите под земята. Но този път на скопяните няма да им се размине. Независимо дали става дума за евродепутат, народен представител, който и да е гражданин – никой не може да ограничава никого. Особено ако иска да е част от Европейския съюз. Няма как да се ограничават основните права на придвижване и на политическа позиция. Ако Пендаровски има предвид мен, а не виждам кого друг, аз по силата на задълженията ми, ще продължа да защитавам българите в Македония. Това изискват от мен българските граждани, които са ме пратили в европейския парламент. Може да спреш някой да се предвижва само ако е извършил престъпление, нарушение на правила. Но да спреш някого, защото казва историческата истина, че Георги Николов, известен като Гоце Делчев, е българин, и го е писал с ръката си? Или че Дамян Груев е българин и го е писал с ръката си? Или че братя Миладинови са българи?

– В Скопие треска ги тресе дали ще посетите саркофага на Гоце Делчев по повод рождението му – на 4 февруари. Вътрешният министър Оливер Спасовски се чуди да ви пусне ли.

– Апропо, саркофагът на Гоце Делчев е в Скопие, а не в София, защото през 1945 г. БКП го предава на своите съучастници от югославската комунистическа партия. Дотогава той е бил на мястото си на втория етаж в Македонския дом на столичната улица „Пиротска“ 5. И тези ли ще ми попречат да отдам чест на Гоце Делчев – български офицер, български учител, български революционер, български войвода! Няма как едни коминтерновци да ни попречат да се поклоним на един български герой. Не е било и няма да бъде!

– Какво може да предприеме България като държава, или изпуснахме влака?

– Не, още не сме изпуснали влака. Надявам се най-сетне да имаме редовно правителство, тези неможещи партии да спрат да си дърпат дрешките и парцалките и да почнат да мислят за българския народ. Когато има редовен кабинет, той буквално трябва да върне ветото, докато не спре терорът над етическите българи. Към момента Северна Македония не е европейска държава и не е готова за ЕС. Когато стане европейска държава – добре дошли. Но дотогава – едно здраво, хубаво българско вето.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html