сряда, 1 май 2024 г.

Износът на слънчоглед от Украйна оставя маслобойните без суровина

След руски атаки част прибраната в складовете реколта бе унищожена.
Снимка: ЕПА/БГЕНЕС

Огромният износ на слънчоглед от Украйна, стимулиран от войната, оставя маслобойните в страната без суровина. Експортът на суровината рязко нараства през този сезон и министерството на земеделието обяви днес, че тази „неприемлива“ тенденция може да унищожи един от най-доходоносните хранителни сектори в страната, предаде Ройтерс.

От ведомството в Киев уточняват, че общо 2,75 млн. тона слънчогледово семе са били изнесени през 2022 г., докато обемът преди войната не е надвишавал 100 000 тона годишно. 70% от експорта е насочен към ЕС и 20 на сто към Турция. Ръстът е в износа на семена, а не на рафинирано олио, което отразява проблемите на рафинериите в Украйна след инвазията на Русия миналия февруари.

Украйна беше водещият световен производител и износител на слънчогледово олио, но руската агресия доведе до загуба на контрол над част от територията, докато военните действия прекъснаха операции в други региони. Министерството заяви, че местните производители на слънчогледово масло са предупредили, че високият износ на слънчогледово семе може да има „непредсказуеми отрицателни последици“ за сектора. „Това може да доведе до затваряне на предприятия за преработка на маслодайни семена, катастрофален спад в производството на слънчогледово олио, загуба на глобални пазари за продукти с висока добавена стойност, загуба на работни места и приходи в бюджета, което е недопустимо“, посочиха още от украинското земеделско министерство.

Украйна изнесе 5,3 млн. т тона слънчогледово олио през сезон 2020/21 септември-август, докато обемът намаля до 4,5 млн. тона през 2021/22 поради руската инвазия, която блокира украинските черноморски пристанища през втората половина на сезона. Значителна част от украинските рафинерии за слънчогледово олио бяха принудени да спрат производство през първите месеци на 2022 г. поради блокирани пристанища и невъзможност за износ. Износът на слънчогледово олио е достигнал 2,26 млн. т досега през текущия сезон.

Комбинираната реколта от маслодайни семена в страната също спадна до 17,4 млн. т от 22,8 млн. т през 2021 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html