събота, 4 май 2024 г.

Китай измества Русия от световните пазари на оръжие

Недоброто представяне на руското оръжие в Украйна ще свие шансовете за износа му в бъдеще.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната на Кремъл срещу Украйна ще помогне на Китай да измести руснаците от много техни традиционни пазари на оръжие в третия свят, пише Foreign Affairs.

Малко след приключването на годишното военно изложение в Русия през август миналата година Александър Михеев, ръководител на държавната агенция за износ на оръжие, прогнозира, че приходите от износа на оръжие през 2022 г. ще намалеят с 26% спрямо миналата година. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира преди войната бяха вторият по големина износител на оръжие в света след САЩ. С безумното решение да нападне Украйна, Русия постави армията и военната си индустрия пред неясно бъдеще. Безбройните санкции намаляват възможността на войската да подновява бойната си техника, а незадоволителното представяне на руското оръжие на бойното поле в Украйна ще затрудни експорта.

Докато Вашингтон доминира на световния пазар на високотехнологични оръжия от висок клас, Русия си е извоювала място като водещ световен доставчик на евтини и по-нискотехнологични оръжия, които понякога се описват като „изгодни“. Това включва нови варианти на съветска и руска техника като танкове Т-72 и Т-80, прикачната 122 мм гаубица Д-30 (модел от средата на миналия век), самоходни гаубици 2С1 „Гвоздика“ и 2С19 „Мста“, самоходни ракетни установки БМ-27 „Ураган“ и БМ-30 „Смерч“, системата за ПВО С-300 и бронетранспортьори като БМП-3 и БТР-70. Основни купувачи на руско оръжие са страни като Зимбабве, Замбия и Мианмар и в известна степен Бразилия, Индия и Тайланд. Руският износ сега се затруднява от санкциите, които, от една страна, не дават възможност за изпълнение на големи и печеливши поръчки за чужбина, а от друга – свиват шансовете за поддръжка, ремонт и доставка на резервни части за продадените вече оръжия.

Сегашните трудности на Русия остават свободно поле на тези пазари и Китай спокойно може да се възползва от ситуацията. Пекин би могъл да използва продажбите на отбранително оборудване, за да изгради по-силни отношения с управляващите елити и да си осигури бази в чужбина.

Китай разполага с шест от 25-те най-големи фирми за производство на оръжие в света, но все още има дял от едва 5% на световния пазар. Пекин има няколко особени предимства в тази сфера, които може да му помогнат да измести руснаците. Чрез доставката на „изгодни“ оръжия като радари, ракети и бронирани превозни средства на Венесуела и Иран Китай си е осигурил постоянен достъп до петрол от тези страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html