неделя, 5 май 2024 г.

15% повече кредити сме взели през ноември 2022 г.

Снимка: БГНЕС

Кредитите за домакинства също имаха по-висок темп на растеж от 15,5 на сто през ноември. От гледна точка на ръста на годишна база, потребителските кредити се ускориха от 13,8 на сто през октомври до 14,1 на сто през ноември, докато жилищните кредити почти запазиха темпа си от 18 на сто, пише в обзор на финансовото министерство.

Независимо от това жилищните кредити имаха по-голям принос за месечното увеличение на кредитите за домакинства. Годишният растеж на цените на жилищата се ускори до 15,6 на сто през третото тримесечие на 2022 г., като основен принос за това имаше поскъпването при съществуващите жилищни имоти. Темпът на растеж на разходите за строителство на нови жилищни сгради продължи да се ускорява до 67,8 на сто на годишна база за същия период, основно движено от разходите за строителни материали. Сред шестте най-големи града, единствено повишението на цените в София бе над средното за страната (18,6 на сто на годишна база).

На национално ниво, броят на сделките с жилища отчете спад от 3,2 на сто през третото тримесечие спрямо второто, като годишният им растеж се забави до 7,1 на сто.

Показателят за продажбите на жилища според стойността също отчете значително забавяне до 17,9 на сто на годишна база през третото тримесечие, от 38 на сто през второто тримесечие. Сигнали за охлаждане на пазара имаше и от страна на данните на Агенция по вписванията. След същественото забавяне през първото полугодие, броят на сделките и вписаните ипотеки отчетоха отрицателно изменение на годишна база през третото и четвъртото тримесечие, като общо за годината също отчетоха спад, съответно от 2,1 на сто и 1,1 на сто.

Среднопретеглените лихвени проценти по кредитите през ноември се повишиха във всички институционални сегменти. В най-голяма степен нарасна средната цена на потребителските кредити (с 41 базисни точки (б.т.) спрямо октомври). Средните проценти по корпоративните и жилищните кредити се увеличиха съответно с 20 и 7 б.т. Среднопретегленият лихвен процент по срочни депозити също отчете повишение през ноември с 20 б.т.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html