неделя, 28 април 2024 г.

Стево Пендаровски: Българите политизираха случая с Християн Пендиков

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Аз, правителството и МВнР ясно разграничихме това, което е нашата държавна компетентност след Охридския казус – да призоваваме за отговорност, но не се опитахме да включим този казус в цялостните двустранни македонско-български отношения, подчерта президентът на Македония Стево Пендаровски в интервю за македонската телевизия Телма.

Мицкоски: Въпреки всички отстъпки, които направихме България върви към конфликт на ниво „студена война“

„Можем да обсъдим всяко изказване, но аз мога да отговарям за моето, в което направих няколко основни ударения, след съобщението на прокуратурата в Охрид. Първо, осъдих акта на насилие, който е утежнен, защото човекът е със сериозни телесни повреди. Второ, казах, че той е секретар на клуба на българите в Охрид, защото прокуратурата в Охрид, не аз или вие, твърдеше, че така е започнала случката, че са му казали „не те е срам да се пишеш българин“.

Димитър Ковачевски: В Северна Македония няма антибългарска истерия

Така че следях каквото казва официалният държавен орган, а не „махленските истории“. И накрая, в третата част призовах компетентните органи да изяснят целия случай и виновните, не казвам кой е виновен, но да понесат санкции“.Той казва, че в съобщението не е смесвал политика, македонци или българи, а се е придържал към информацията, определена от официален държавен орган – прокуратурата.

Николай Милков: Искат да внушат, че Пендиков бил наркодилър, а клубовете ни били финансирани от наркотрафик

„Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписва в македоно-българския наратив, че е бил „бит само заради това“, че е българин. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах“, каза държавният глава.

Пендаровски се върна назад към случаи отпреди десет години, при които, както казва, „страната не се отклони от преговорите с Европейския съюз“, и те бяха поставени в контекста на македонско-българските отношения.

Македонците организират блокади на пътя за Скопие срещу “българските неонацисти”

„Пример е известният случай със Спаска Митрова от Гевгели, в която спорът за попечителството на дете между двама съпрузи, в контекста на преговорите с Европейския съюз, беше поставен в македоно-български контекст, в тези етнически и политически наративи“, посочва Пендаровски .

Аnteni.info припомня, че последният случай на агресия в РС Македония беше побоят над председателят на  българския клуб в македонския град Охрид Християн Пендиков. Той беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен „Фалкон” за лечение в България. Намира се в реанимацията на ВМА, след операция. Преди това Пендиков беше посетен от външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков. Османи заяви, че агресията е от двете страни и българските клубове в РС Македония трябвало да сменят имената си.

Превод и редакция: Аnteni.info

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html