събота, 11 май 2024 г.

Полша приема нови изборни правила преди вота през 2023 г.

Снимка: БГНЕС

Долната камара на полския парламент прие изменение на избирателния кодекс, целящо повишаване на избирателната активност на тазгодишните парламентарни избори, което според опозицията е незаконно и ще бъде в полза на управляващата партия, предаде Ройтерс.

Съгласно промените могат да бъдат създадени повече избирателни секции и в селата с едва 200 жители, както и ще трябва да бъде организиран превоз с автобус до секциите за хората, навършили 60 години или за хората с увреждания, ако няма редовен обществен транспорт.

Критиците на приетите промени казват, че избирателният кодекс не трябва да се променя в годината, в която ще се произвеждат изборите. Те се позовават на решение на Конституционния съд, в което се казва, че шест месеца преди насрочването на избори не трябва да се внасят съществени изменения в кодекса.

Промените трябва да бъдат гласувани и в горната камара на парламента и после нормативният акт, в който те са записани, да бъде подписан от президента, за да се превърне в закон, така че вероятно няма да влезе в сила в рамките на този срок.

Полша ще проведе парламентарни избори през октомври или ноември и докато управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС), която има силна подкрепа сред по-възрастните избиратели и тези в провинцията, все още води в социологическите проучвания, подкрепата за нея започна да намалява поради кризата с разходите за живота.

Доналд Туск,  лидерът на основната опозиционна партия, „Гражданска платформа“, заяви, че промяната на правилата в година на избори „нарушава основните принципи на демокрацията“.

„Ако (ПиС) са готови да манипулират избирателния закон, за да увеличат своите изборни шансове, е лесно да си представим, че те ще бъдат способни и на други видове манипулации“, каза Туск.

Заместник-председателят на ПиС Ришард Терлецки заяви, че единствената цел на промените е да се увеличи избирателната активност.

Лидерът на партията Ярослав Качински заяви през октомври миналата година, че правителството иска да създаде още няколко хиляди избирателни секции, „за да могат хората, които излизат от църквата (в неделя), да гласуват“.

Анализатори заявиха, че на този етап е трудно да се прецени влиянието на новите правила върху резултатите от изборите, но такива промени, въведени толкова близо до изборите, са незаконни и ще бъде трудно да бъдат приложени.

„Нашите проучвания показват, че това няма да увеличи избирателната активност, ефектът ще бъде минимален. Ако това беше честен замисъл, те щяха да увеличат най-вече броя на избирателните секции в местата с голяма гъстота на населението, в градовете“, коментира Анна Матерска-Сосновска, политолог във Варшавския университет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html