понеделник, 29 април 2024 г.

Хамид Хамид иска главният прокурор да бъде изваден от Висшия съдебен съвет

Снимка: Архив

Депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи в Народното събрание главният прокурор да бъде изваден от Висшия съдебен съвет. Той заяви, че мястото на главният прокурор не е там.

Законът за разследване на главния прокурор влиза на първо четене в НС

„Да започнем от конституцията, от там трябва да се започне реформата. Глава шеста от конституцията трябва да бъде прекроена. Реформата през 2015-та беше толкова лоша. Тя беше реформа в добра посока, текстовете обаче не бяха прецизирани, не бяха доразвити. За да има независими прокурори, първо трябва да бъде премахнат надзорът за законност и главният прокурор да има възможност да прави методически указания за общото прилагане на закона, но не и да прави преглед на надзора за законност.

Вежди Рашидов: Само да не предложите да отпадне прокуратурата в България, че ще цъфнем

И трябва да бъде приет текстът главният прокурор да бъде изваден от Висшия съдебен съвет. Той няма място там, според нас. Също и председателите на върховните съвещания нямат място, защото осъществяват вид кадруване във ВСС. Ако тези два текста се приемат, прокуратурата ще бъде много по-независима, отколкото ако има какъвто и да е надзор над главния прокурор.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html