понеделник, 29 април 2024 г.

Законът за разследване на главния прокурор влиза на първо четене в НС

Снимка: БГНЕС

Законовите промени, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, влизат на първо четене в пленарната зала, предвижда за днес програмата на Народното събрание.

Точно преди седмица Правната парламентарна комисия прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Механизмът беше заложен в законопроект, изработен от Министерството на правосъдието, който пък е част от Плана за възстановяване и устойчивост. „За“ гласуваха от „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и депутатите от ГЕРБ, но без Бранимир Балачев, който гласува „против“. Народните представители от ДПС и „Възраждане“ се въздържаха.

Не е ясно обаче дали ключовите промени, които получиха подкрепата на Венецианската комисия, срещнали отпор от Прокуратурата и Висшия съдебен съвет, изобщо ще стигнат до приемаене в рамките на 48-то Народно събрание. Ако това не стане преди разпускането му, проектозаконът трябва да бъде внесен отново в следващия парламент и да премине през същата процедура.

Като първа точка за днес са предвидени поправките в Наказателно-процесуалния кодекс. На второ място в дневния ред в програмата на депутатите е заложено второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html