понеделник, 29 април 2024 г.

Николай Милков: Ако Северна Македония се държи така, може пак да наложим вето

Българският и македонският външен министър Николай Милков (вдясно) и Буяр Османи (вляво) посетиха пострадалия Християн Пендиков във ВМА.
Снимка: БГНЕС

„Ако Северна Македония продължава така да се държи, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с Република Северна Македония, докато Християн Пендиков стои в болница“. Това заяви външният министър Николай Милков след като бе изслушан от парламентарната комисия по външна политика.

Милков уточни, че Скопие, ако иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение.

Заради нападението на секретаря на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков външната комисия в парламента изслуша на закрито заседание министъра на външните работи Николай Милков и българския посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Основният проблем е, че антибългарското говорене не беше наказано от действията на МВР в Северна Македония, заяви посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

„Не може външният министър на Република Северна Македония да дойде в София, да говори с Пендиков и да засяга темата за нападение от омраза и вчера вечерта заместник-министърът на местното самоуправление да се появява в някаква емисия и да казва, че Християн е нападнат, защото е имало сблъсък с наркодилъри и това да е било цялата престъпна дейност“, каза посланик Ангелов.

Той подчерта, че са недопустими обвиненията за някаква криминална дейност, която властите в Скопие искат да вменят на жертвата на жестокото нападение.

„Недопустими са твърденията, че Пендиков е бил съден за пласиране на наркотици. Той напусна страната с паспорта си, преминавайки граничен контрол, тоест никой не го издирва“, уточни посланик Ангелов.

Той заяви, че Пендиков е подал в края на декември молба за българско гражданство с изваждането на документ за съдимост, издаден от Северна Македония.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html