неделя, 28 април 2024 г.

Народното събрание прие промени в Закона за съдебната власт

Снимка: БНТ

Народните представители приеха промени в Закона за съдебната власт, това беше точка втора от дневният им ред.

На първо четене депутатите обсъждат два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт, чиито вносители са Министерския съвет и парламентарната група на „Възраждане“.

Проектът на служебното правителството е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост и предвижда се уреди правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите.

От друга страна законопроектът на „Възраждане“ има за цел да въведе механизми за завишен контрол върху дейността на главния прокурор на Република България и на административните ръководители на органите на съдебната власт. Депутатът Петър Петров отбеляза, че за първи път в последните четири парламента, се разглеждат процедури за разследване и отстраняване от длъжност на главния прокурор.

От ГЕРБ – СДС поискаха Министерство на правосъдието да представи предложенията си в пленарна зала. Депутатите излязоха в почивка, докато изчакват представител на правосъдното ведомство да дойде в НС.

След предложение на „Демократична България“ депутатите удължиха днешното си пленарно заседание, до приемането на първо гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за електронното управление.

По време на дебатите относно механизма за контрол на главния прокурор, Настимир Анание от ПП отбеляза: Виждаме синхрона между ДПС, „Възраждане” и ГЕРБ – първо вкарваме Черноморска банка като първа точка, след това променяме другите точки, за да избутаме назад механизма за контрол на главния прокурор.

След дебатите за промените в Закона за съдебната власт, депутатите гласуваха, както следва: законопроектът на „Възраждане“ 117 гласа „за“, „против“ – 20, 48 „въздържали се“. Законопроектът внесен от Министерски съвет получи подкрепата от 166 депутата, против нямаше, 28 гласуваха „въздържал се“.

След гласуваното решение, следва правна комисия да обедини двата доклада.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html