петък, 26 април 2024 г.

Мбапе наниза 5 гола на аматьори и спортсменски ги похвали

Килиан Мбапе вкара пет гола във вратата на аматьорите от Па де Касел за крайното 7:0 за Пари Сен Жермен на 1/16-финалите в турнира за Купата на Франция. Така парижани си осигуриха среща на осминафиналите с големия си съперник Олимпик (Марсилия). Срещата се игра на стадиона в Ланс, тъй като съоръжението на скромния тим не отговоря на изискванията за мач от трета лига, каквито са изискванията на федерацията.

Това е първи хеттрик за звездата от финала на Световното първенство в Катар насам срещу Аржентина на 18-и декември. Така Мбапе вече има 25 гола в 24 мача през този сезон и увеличи личната си сметка на 196 с екипа на парижани, само на 4 от рекорда на Единсон Кавани. Но пък записва името си като първи футболист в историята на ПСЖ, отбелязал пет попадения в официален мач.

Тимът на Па де Касел играе дивизия Регионал 1 на От-де Франс или шеста дивизия, което само по себе си говори достатъчно за нивото на съпротива, които са способни да окажат.

„Трябва да уважаваме този отбор, който излезе и се опита да отговори на нашето ниво. И ние сме щастливи от това, което се получи на терена. Този мач беше страхотна възможност за тях, но и за нас. Защото ни напомня, че ние идваме от аматьорския футбол също и тази връзка трябва да ни държи здраво стъпили на земята. Дори и да става дума само за един мач“, заяви след срещата самият Мбапе.

Старши треньорът на френските шампиони Кристоф Галтие удържа думата си и пусна на терена силен отбор, в това число Мбапе и Неймар като титуляри. Но пък даде почивка на Лео Меси за предстоящата важна среща в първенството срещу отбора на Реймс.

Неймар от своя страна беше напълно анонимен до 26-ата минута, когато съдията му даде жълт картон заради груб фаул. А Галтие няколко пъти показа нерви в първия половин час, когато резултатът беше 0:0. Това се промени точно в тази минута, след като Нуно Мендеш центрира на Мбапе и 14-кратните носители на купата поведоха в резултата. В 33-ата минута и Неймар се разписа с качествено отиграване, но си навлече освирквания от трибуните. В следващите пет минути Мбапе вкара нови два гола, единият с прехвърлящ удар, предаде БТА.

В 56-ата звездата на Франция от Мондиала добави четвъртия си личен гол, наказвайки грешка на вратаря на отбора от малкото село, а Неймар асистира на Карлос Солер в 64-ата за 6:0. В 78-ата минута Мбапе наниза седмия гол и можеше да запише и двоен хеттрик, но ударът му беше блокиран.

Марсилия, която има 10 купи във витрината си, за последно е печелила трофея през 1989-а година. Оттогава насам има три загубени финала, в това число от 2016-а година от ПСЖ.

Всички мачове от следващия етап ще се играят в периода 7-8 февруари. Пари Сен Жермен пък ще играе в Шампионската лига на 14-и февруари срещу Байерн (Мюнхен) в първи осминафинал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html