петък, 26 април 2024 г.

Джо Байдън назначи специален пратеник по правата на човека за Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън назначи днес специален пратеник по правата на човека за Северна Корея, предаде АФП. Позицията в админисрацията на САЩ вакантна по време на целия мандат на бившето правителство на Доналд Тръмп.

Постът беше даден на дипломата от кариерата Джули Търнър, която в момента ръководи отдел „Азия“ на Бюрото по демокрация и права на човека в Държавния департамент на САЩ. Той беше овакантен от януари 2017 г., когато бившият президент Доналд Тръмп се опита да изгради връзки с Пхенян, като се срещна три пъти със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това доведе до намаляване на напрежението между двете страни, без да се стигне до дългосрочно споразумение.

Длъжността с ранг на посланик, е създадена със закон от 2004 г., и има за задача оказване на натиск по въпроса за човешките права в Северна Корея, една от най-авторитарните страни в света. През последните месеци между КНДР и Южна Корея, както и САЩ и Япония възникна силно напрежение, поради рекордния брой изстрелвания на ракети от Пхенян през 2022 г. Джули Търнър, която според официалната си биография владее френски и корейски език, е необходимо да бъде утвърдена на поста с гласуване в Сената на САЩ.

В последния си годишен доклад за правата на човека Държавният департамент разкрива широко разпространени злоупотреби в затворената комунистическа страна, включително масово лишаване от свобода и принудителен труд.

След като зае президентския пост Байдън неведнъж обещаваше, че човешките права ще бъдат централна тема на външната му политика, но постът на специален пратеник по човешките права за Северна Корея остана овакантен, посочва Ройтерс.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html