петък, 26 април 2024 г.

Ето кои са възможните дати за предсрочния вот

Разумната дата за избори е 2 април, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той коментира в кулоарите на парламента възможната дата за предсрочен парламентарен вот, след като по-рано днес БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

Според Христо Иванов след 2 април се отива „много нататък във времето“ и има отклоняване от предвидените в Конституцията срокове.

По-рано, малко след като БСП върне неизпълнен третия мандат, държавният глава Румен Радев заяви, че ще разговаря с ЦИК, след което ще вземе решение за датата на вота. Още преди дни от думите на президента се разбра, че 26 март не е удобна дата, защото от ЦИК няма да са готови. Така като възможни дати за поредните предсрочни избори у нас се очертават 2 април или 23 април, за да се избегне ваканцията около Великден, който тази година се пада на 16 април.

Избори по новите правила могат да се проведат най-рано на 2 април, заяви председателката на ЦИК Камелия Нейкова от трибуната на парламента. Ако вотът бъде насрочен по-рано, то машинно гласуване няма да има. Причината е липсата на защитена хартия, която ще пристигне по-късно. Заради ограничените срокове за доставка обаче с машина на 2 април ще могат да гласуват само половината българи.

Нейкова бе изслушана по искане на ГЕРБ-СДС. Депутатите отхвърлиха предложението на „Продължаваме промяната“ за изслушване на представител на БНБ, която е отговорна за осигуряването на хартия за гласуване и хартиени бюлетини. Идеята на Милен Матеев падна с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Печатницата на БНБ е предоставила на ЦИК три варианта на защитена хартия, като експериментът, проведен вчера, е минал успешно и без никакви технологични проблеми. Хартията вече е поръчана, първите количества ще пристигнат между 27 февруари и 5 март. Тя ще пристигне на ролки, а за финалното ѝ оформяне ще са нужни още 50 календарни дни, каза Нейкова.

От ЦИК обаче имат алтернативна идея, за да бъдат проведени изборите по-рано – да се поръчат по-малко ролки – вместо 30 хиляди ролки, те да бъдат около 15-20 хиляди. При тази ситуация във всяка секция ще има по една ролка и една резервна. Всяка от тях е с дължина 80 метра. За сравнение – на миналогодишните избори във всяка секция е имало по една ролка и две резервни. По-думите на Нейкова БНБ е потвърдила, че избори по новите правила ще могат да се проведат на 2 април.

“Изборите трябва да са тогава, когато президентът ги насрочи. Опциите са 26-ти март или 2-ри април, но сега трябва партиите да имат такова поведение, че след изборите да има диалог и да се сформира редовен кабинет, за да могат да се преодолеят всички кризи”. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html