събота, 20 април 2024 г.

Учителки биха директорка пред погледа на ученици в София

Директорка на училище е бита от учителки от друго училище пред погледите на учениците им. Сцената се разиграла в сградата на 142 ОУ „Веселин Ханчев“ и 203 ПЕГ „Свети Методий“ в столичния район „Красно село“, които не успяват да си поделят общинската собственост.

За случая съобщи общинският съветник Грета Стефанова на заседанието на комисията по образование и култура към СОС. Тя поиска от колегите си да вземат отношение и да съдействат за разрешаване на конфликта между двете враждуващи страни.

Според Грета Стефанова между 800 и 1000 деца са гледали грозната сцена. Не става ясно обаче коя е пострадалата директорка, както и кои учители са участвали в побоя.

„И това е в центъра на София. Трудното съвместно съжителство на двете училища (в една сграда) е проблем, който остава нерешен от години“, допълни общинският съветник.

Шефът на дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева потвърди, че има проблем между директорите на двете общински училища. „Дирекцията води активна кореспонденция както с директорите, така и с районната администрация за изясняване на нещата. От Столичната община са дали указания, но между двете директорки има остър личен конфликт и не може да се постигне консенсус“, обясни тя.

По думите на Минчева такива двойки училища в една сграда има и в други райони на София, но случаят в „Красно село“ е единствен. Проведени са много срещи, като неофициално кметът на района Росина Станиславова е съобщила в писмо, че ще подкрепи сливането на двете училища, добави още Минчева.

Ако това предложение бъде прието, училищата ще се обединят с нов номер и ще бъде назначен нов директор. Според Минчева обаче това не е най-доброто решение. „В много от училищата, които ползват една и съща сграда има проблеми, но те се решават с диалог, съдействие от районната администрация и конструктивно поведение, докато в „Красно село“ воюват“, заяви общинският съветник Деян Стаматов, който също е директор на училище.

От комисията по образование и култура решиха да се запознаят по-подробно с казуса, за да намерят корените на конфликта и да вземат най-оптималното решение за учениците и от двете учебни заведения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html