0 C
София
петък, 27 януари 2023 г.

Президентът Румен Радев обяви: Изборите ще са на 2 април

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев съобщи, че предсрочните избори ще са на 2 април. Той ще разпусне Народното събрание на 3 февруари.

„Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-то НС и те да докажат, че борбата с корупцията, за контрол на главния прокурор, ПВУ и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания“, заяви той.

Радев не може да каже дали ще има промени в състава на служебния кабинет, както и че ще говори с всеки от сегашните министри.

„Сега разбирате защо толкова много се борех правата на македонските българи да се защитят в конституцията на тази страна и това да е задължително условие за започване на преговорите. РСМ още не е отворила вратата за стаята за тези преговори. Очаквам институциите на РСМ да докажат не само, че не са част от антибългарската кампания. Това не е достатъчно. Крайно време е да докажат, че се борят активно. Ще бъдат активирани всички европейски механизми, за да се сложи край на тази антибългарска истерия и омраза“, каза още държавният глава.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат на държавния глава.

По-късно през деня Радев се срещна с представители на Централната избирателна комисия, които дадоха разяснения за това кога е най-добре да бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори. Те дебатираха обезпечаването на изборния процес с хартиени бюлетини и машини, както и с експерти.

Датата 2 април е напълно възможна за организирането на избори, категорична бе председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Датата 26 март практически е с много голям риск да няма необходимата хартия, заяви тя.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html