0 C
София
петък, 27 януари 2023 г.

Иван Демерджиев: Търпението на гражданите отдавна е изчерпано и трябва да се състои съдебната реформа

Снимка: Кадър бТВ

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев  коментира в бТВ визането на страната ни в Шенген и съдебната реформа: „Приемането на България в Шенген не е мираж, активната работа в последните шест месеца доста ни приближи към тази цел. Някак си МВР направи така, че България да издържи успешно двете проверки, изпратени от Европейската комисия. Ние сме изпълнили всички технически критерии“.

Австрия казва, че има претенции към начина, по който България охранява външната граница на Европейския съюз, но и към начина, по който функционира Шенген. С Австрия сме на едно мнение, че държавите, които имат външна граница на ЕС, трябва да бъдат подпомогнати по-активно. Говорим за солидарност. Не може държавите от вътрешността на ЕС да оставят държавите с външни граници да се справят сами, заяви Демерджиев.

Имаме нужда от още много техника, за да обезпечим границата. Оградата не ни помага особено много, тя се преминава изключително бързо и лесно. За да не става това, сме обезпечили зоната зад оградата с друга техника. Но, за съжаление, процесът не е завършен, остават още 110 километра. Другото, което правим, е да насищаме тези зони с жива сила, което обезкръвява МВР, защото на границата се командироват полицаи от вътрешността на страната, обясни вътрешният министър.

С Австрия сме на мнение, че само ограда като гръцката, която е изключително здрава и е висока шест метра, може да спре мигрантския натиск, посочи Иван Демерджиев.

Според него нидерландската позиця срещу влизането на България в Шенген не е много ясна.

По думите му обаче е отговорност на Народното събрание да приеме законопроекта, свързан с механизма за контрол на над главния прокурор, което е едно от основните изисквания на ЕК към страната ни.

„Търпението на българските граждани отдавна е изчерпано и ако съдебната реформа не бъде извършена, кризата ще продължи“, отбеляза вицепремиерът.

Проблемите с корупцията у нас са големи най-вече поради срастване на политиката и престъпната среда. По места много често се оказва, че близки на тези, които упражняват местната власт, извършват противозаконни действия. Това е бич за обществото. Разпоредил да се предприемат мерки спрямо тях, подчерта Демерджиев.

Докато не се освободим от корупцията, общественият ресурс няма да отива там, за където е обезпечен, а в определени хора, и ще създава усещането, че няма достатъчно пари в държавата, а това не е така, добави той.

В отговор на въпрос той уточни, че МВР няма директно отношение към случая“НЕКСО“, но полицията извършват спомагателни дейности. Той разкри, че на жандармерията е възложено от прокуратурата да охранява картини на издирвания от държавното обвинение бизнесмен Васил Божков, за което до момента са похарчени 4 млн. лева, както и да охранява иззети при акцията срещу „НЕКСО“ картини. От прокуратурата обявиха, че сред тях има платна на Пикасо, Матис и Салвадор Дали.

Вътрешният министър заяви, че тази дейност е несвойствена за жандармерията и по този начин се прахосва ценен държавен ресурс. По думите му картините могат да се съхраняват в банков сейф, а полцицията да е там, където е мястото ѝ – по улиците.

Иван Демерджиев коментира и подготовката за провеждането предстоящите предсрочни парламентарни избори.

На предишните избори установихме практика да противедействаме успешно на практики, които водят до изкривяване на вота. Сега отново сме изправени пред такава задача. Направили сме пълен анализ на изборите през последните години, знаем кои са проблемните секции. Моето мнение е, че машинният вот е по-сигурен, не знам кое налагаше връщането на хартиената бюлетина. Ние ще направим всичко необходимо да обезпечим сигурността на изборния процес, но съм сигурен, че желаещите да участват в престъпни схеми по изборите ще са много повече сега, каза още вътрешният министър.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html