понеделник, 29 април 2024 г.

Бащата на президента на Туркменистан получи титлата повелител

Сегашният президент Сердар Бердимухамедов.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов получи титлата „аркадаг“ (повелител) и статут на национален лидер, съобщава БТА.

Парламентът на бившата съветска република за втори път в новата история на страната стана еднокамарен. Успоредно с това беше създаден висш представителен орган на властта – Народен съвет (Халк Маслахати), начело с бившия президент Гурбангули Бердимухамедов, който е баща на сегашния Сердар Бердимухамедов. Тези промени бяха обсъдени вчера на съвместно заседание на двете камари на парламента. Внесените за разглеждане проектодокумен бяха одобрени и подписани от президента Сердар Бердимухамедов, съобщи държавната туркменска телевизия.

Структурата на представителните органи на властта в Туркменистан не се променя за пръв път. Двукамарният парламент просъществува само две години: той започна работа на 1 януари 2021 г. Мили генгеш се състоеше от две камари: горна – Халк Маслахати, и долна – Меджлис. През април 2021 г. Халк Маслахати беше оглавен от Гурбангули Бердимухамедов. Той запази тази длъжност и след като се оттегли през 2022 г., а на предсрочните президентски избори през март победи синът му Сердар. По закон при необходимост задълженията на държавния глава се прехвърлят на председателя на Халк Маслахати.

До 2021 г. в Туркменистан имаше еднокамарен парламент с 50 депутати, а от 2008 г. броят им се увеличи на 125. Паралелно съществуваше и друг представителен орган – Халк Маслахати, учреден през 1992 г. Той заседаваше 1-2 пъти годишно и имаше 2500 члена. През 2008 г. в Туркменистан беше приета нова конституция и Халк Маслахати преустанови съществуването си. През 2018 г., по времето на Гурбангули Бердимухамедов, беше възстановен. През 2021 г. Народният съвет влезе в състава на парламента като горна камара. Сега този орган отново се отделя от законодателния, но този път начело застава не държавният глава, а неговият предшественик.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html