понеделник, 29 април 2024 г.

България остава с Виетнам, Русия и Монголия в банка от времето на соца

От септември 2021 г. на БФБ започват да се търгуват облигации на банката.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

България, единствена от страните в Евросъюза и НАТО, остава заедно с Виетнам, Русия и Монголия банка от времето на соца. Чехия, Полша, Словакия и Румъния се оттеглят от Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС). Това посочват от банката в съобщение до облигационерите.

Чехия се оттегля от споразумението за организацията и дейността на банката от 26 януари, Полша – от 29 януари, Словакия – от 30 януари, а Румъния – от 9 юни 2023 г., се уточнява в съобщението. Така след средата на годината като страни-членки в банката остават България, Виетнам, Русия и Монголия.

Международната банка за икономическо сътрудничество е учредена през 1963 г. с основна цел да подпомага най-вече държавите от някогашния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ) при осъществяването на търговски операции и икономически връзки. Седалището ѝ се намира в Москва.

Бойко Коцев, бивш посланик на България в Русия, е член на управителния съвет на банката. България е представлявана в съвета на банката от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

От септември 2021 г. на Българската фондова борса (БФБ) се търгуват облигации на банката, емитирани през юни 2021 г. Емисията е в размер на 68 млн. лева, разпределени в 6800 облигации с номинал по 10 хил. лева всяка. Лихвено плащане предстои да бъде направено на 1 юни 2023 г.

В съобщението на банката се посочва, че засега не е получавано искане и от България за евентуално оттегляне. Уставният на банката капитал е 400 млн. евро, включително внесената част от 200 милиона. Седалището на въпросната 60-годишна банка от времето на соца е в Москва.

България е със статут на страна-учредителка, като размерът на записания дялов капитал на страната ни, в съответствие с устава на банката, е 7,56% от капитала на банката, или 15,1 млн. евро, посочва се в информация, публикувана на сайта на финансовото ни министерство.

В сайта на МБИС пише още, че ограничителните мерки, установени с Регламент № 833/2014 на ЕС от 31 юли 2014 г. с оглед на действията на Русия, не се прилагат за финансовите операции на МБИС в Русия и в чужбина. Става дума за санкциите, въведени още след окупацията на Крим.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html