понеделник, 29 април 2024 г.

Започва гражданска инициатива „Мисия безопасни пътища“

Един от най-ярките примери за празните приказки от държавните институции са многото произшествия и жертви по пътя Русе-Велико Търново.
Снимка: БГНЕС

 

Национална гражданска инициатива „Мисия безопасни пътища“ започва Институтът за пътна безопасност (ИПБ). Това съобщи председателят на ИПБ Богдан Милчев, цитиран от БТА.

Целта й е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която следващото правителство да бъде принудено да приеме нов закон за движение по пътищата и нова структура за управление на пътищата, обясни Милчев.

От ИПБ предлагат обединяване на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Агенцията „Пътна инфраструктура“ и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Тези три агенции могат да бъдат обединени в държавна агенция „Транспортна администрация“, каза Милчев. Според него по този начин ще бъде концентрирана власт на едно място и тя ще има една цел – безопасността на движението по пътищата. „Пътят е този, който може да предпази шофьорите да не загинат, защото шофьорите винаги ще допускат грешки“, коментира той.

Според него законът за движение по пътищата трябва да има различна философия. „Сегашната философия на закона е, че за всичко е виновен шофьорът“, смята Богдан Милчев. От ИПБ предлагат отговорността да започне да се носи от доставчика на транспортната система. Доставчикът т.е. държавните институции, те създават и правилата по тази система, те трябва да контролират тези правила. Ако шофьорите не ги спазват – доставчикът трябва да предприеме действия, смята той.

По думите му страната ни е последната държава, която има закон, който е насочен единствено да променя шофьора, а не транспортната система. Този шофьор, ако попадне в друга транспортна система, в друга държава, той променя поведението си. Предлагаме различно третиране на системния нарушител, защото сегашният закон не го прави, добави председателят на ИПБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html