понеделник, 29 април 2024 г.

Вторият човек, стъпил на Луната се ожени на 93-годишна възраст

Едиун (Бъз) Олдрин след полета за първото стъпване на човек на Луната.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Астронавтът Едиун (Бъз) Олдрин, член на екипажа на мисията „Аполо 11“, който е втоирят човек стъпил на Луната, сключи брак на 93-годишна възраст, съобщи АФП. Олдрин и Анка Фор, 63-годишната изпълнителна вицепрезидентка на „Бъз Олдрин Венчърс“, са се оженили в петък. Церемонията се е състояла в тесен кръг в Лос Анджелис. Анка Фор е защитила докторат по химия през 1996 г. в университета в Питсбърг. Преди да стане част от екипа на „Бъз Олдрин Венчърс“, тя е работила в химическата индустрия.

Астронавтът съобщи за сключения брак с пост в Туитър. Олдрин е последният жив от мисията „Аполо 11“. Бил женен три пъти. От първата си съпруга Джоан Арчър има три деца: Джеймс, Джанис и Андрю. От следващите си два брака няма деца. С третата си съпруга Луис Кенън се развежда на 15 юни 2011 г. в Лос Анджелис, Калифорния.

Олдрин е и старейшина в презвитерианска църква. Няколко седмици преди полета на „Аполо 11“ астронавтът се е срещнал със своя пастор, Дийн Удръф, и го е помолил за съвет относно това как да отбележи лунното кацане. По време на полета си астронафтът взел малко хляб, вино, както и сребърен бокал като част от малкия личен багаж, който се полага на всеки член на екипажа преди полет.

По-късно Олдрин ще отбележи: „Интересно е да си мислим, че първото питие, което изпито от човек на Луната, както и първата храна, изядена от човек там, са всъщност елементите на Светото Причастие“.

Нийл Амстронг и Едиун (Бъз) Олдрин стъпват на спътника на Земята на 16 юли 1969 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html