неделя, 28 април 2024 г.

Земеделският министър недоволен от вноса на украинско зърно

Пълните складове с жито у нас не водят до поевтиняване на хляба и храните.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земеделският министър Явор Гечев отново изрази недоволство от вноса на украинско зърно в България. Това стан ясно от негово изявление на среща със своите колеги от Полша, Румъния, Унгария и Чехия в рамките на международното изложение „Зелена седмица-Берлин 2023”, съобщиха от ведомството, ръководено от него.

Ние сме солидарни с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция, защото вместо коридори за износ, нашите държави се превръщат в складове. „Още преди три месеца предупредих, че помощта, която оказваме на Украйна, ще струва скъпо на държавите от нашия регион”, допълни Гечев. В момента в България има около 5 млн. тона пшеница, като добитата в страната ни количество през 2022 г. бе близо 6,5 млн. тона, посочи министърът. Според него ситуацията в държавите близо до границата с Украйна, показва, че се случват неща, които изкривяват пазара. „15 млн. тона украинска пшеница минаха през европейските пазари“, заяви Гечев.

Той заяви, че е необходима европейска солидарност и за нашите държави, защото конкурентоспособността е нарушена. „Все пак продукцията, която влиза от трети държави, не се произвежда по същите екологични стандарти, както произведеното в Европейския съюз”, добави Гечев.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че ако не се вземат мерки, ситуацията ще продължи и тази година. Министрите се договориха темата да бъде поставена по време на следващото заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз.

По-рано от експерти от Софийската стоково борса отчетоха, че понижението на цените на основните зърнени контракти по световните борсови пазари продължава и през тази седмица. В САЩ хлебната пшеница поевтиня с 4 долара до 323 долара за тон, тази във Франция отново изгуби 6 евро до 293 евро за тон. Само в Украйна пшеницата поскъпна с 5 долара от старата си цена и достигна 295 долара за тон. Котировките на руската пшеница спаднаха с 2 долара до 303 долара за тон.

За разлика от западните държави, наличието на огромни количества зърно в складовете не води до поевтиняване на храната или поне на задържане на инфлацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html