събота, 27 април 2024 г.

Корнелия Нинова след лидерската среща: Няма мнозинство за правителство, вървим към избори

Снимка: БГНЕС

Няма мнозинство за правителство, обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова след лидерската среща в парламента във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.

На поканата на БСП за разговор се отзоваха само три парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. От „Продължаваме Промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“, както заявиха предварително, не дойдоха на срещата.

„Нито за коалиция сме говорили, нито сме предлагали, първо да видим има ли мнозинство за правителство. От вашите изявления и от отсъствието на колегите разбираме, че такова няма“, коментира Нинова в края на лидерската среща, цитирана от БТА.

Тя посочи, че от ПП и ДБ искат двустранни срещи и БСП днес ще реши как да продължи оттук нататък. Нинова добави, че след лидерската среща свиква Изпълнително бюро на партията.

Всички сме наясно, че държавата се намира в политическа криза, че заради нея се задълбочават икономическата, социалната, енергийната криза, въпросите на националната сигурност, каза Нинова в началото на срещата. Нашето желание е да говорим как, преодолявайки политическата криза, можем да помогнем да решим и другите кризи, посочи тя. Ако има желание, ще се намери начин, ако няма желание, ще се намери причина, коментира Нинова.

Тя изведе четири въпроса, които съществуват в програмите на всички партии и ги обединяват – законите по Плана за възстановяване и устойчивост, бюджетът за 2023 г., приемане на България в Шенген и съдебна реформа. Тези приоритети са декларирани и от колегите, които сега отсъстват, очевидно това е декларация само на думи, но липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България, коментира Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html