понеделник, 29 април 2024 г.

Разширението на газохранилището в Чирен ще излезе почти 300 млн. лв.

 

Проектът предвижда капацитетът на хранилището да нарасне от 550 млн. куб. м в момента на 1 млрд. куб м в рамките на следващите около 2 години.
Снимка: БУЛГАРТРАНСГАЗ

Разширението на подземното газохранилище в Чирен ще излезе почти 300 млн. лв. Това става ясно от подписания договор за изграждането на надземни съоръжения на неговата територията. Подписите си под документа сложиха Надя Стойкова от „Булгартрансгаз“ и Мая Пенчева от консорциума, спечелил поръчката за изграждане на нова компресорна и измервателна станция в ПГХ „Чирен“.

Договорът е на стойност от 297,777 млн. лв. и се очаква строителството на тази част от разширението на проекта да приключи в рамките на две години. Този ангажимент е поет от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и от изпълнителния директор на „Главболгарстрой“ Калин Пешов, който ръководи една от водещите компании в обединението, спечелило обществената поръчка

По време на церемонията присъстваха и бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, който в момента е президент на международния консултативен съвет към „Главболгарстрой“, и Еди Роует от фирмата, която ще достави оборудването за компресорната станция – Solar Turbines, също влизаща в консорциума. Друг доставчик на оборудване ще бъде американската Honeywell.

Цялостният проект за разширяване на ПГХ „Чирен“ включва изграждането на посоченото по-горе оборудване, което бе обект на една от трите обществени поръчки, проведени за осъществяване на намерението капацитетът на хранилището да нарасне от 550 млн. куб. м в момента на 1 млрд. куб м в рамките на следващите около две години. Други две обществени поръчки предвиждат изграждането на нови 13 сондажа, както и тръбопровод до близкото село Бутан.

Преди официалната церемония на журналистите бе показана площадката на ПГХ „Чирен“, както и настоящата компресорна станция. В момента компресорната станция е съставена от 8 бутално-компресорни агрегата, които са поетапно въвеждани през 70-те и 80-те години на миналия век. С въвеждането на новата компресорна станция в експлоатация старото съветско оборудване, което в момента се обслужва трудно, ще бъде заменено, каза още изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“.

Проектът за разширяване на ПГХ Чирен“ започна през 2009 г. в контекста на кризата със спрените руски газови доставки заради търговски спор с Украйна. През 2015 г. започват реалните действия по проекта с подписване на договори за извършване на сеизмични проучвания както на територията на ПГХ „Чирен“, така и на над 20 000 поземлени имота в близост до бившето находище, превърнало се преди повече от 40 години в единственото ни газово хранилище.

Предвижда се след края на проекта, освен да има по-голям капацитет, да се повиши и възможността за добив и нагнетяване на природен газ от настоящите 3-4 млн. куб. м на ден до около 8-10 млн. куб. м. Освен това ще бъде възможно чрез новите компресори в Чирен да бъде нагнетяван и изпомпван природен газ целогодишно, а не както е сега на сезони – добивен и нагнетателен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html