неделя, 28 април 2024 г.

Румен Радев: Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще е трудно

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че служебното правителство трябва внимателно да обмисли по какъв начин и с какви аргументи ще подходи към предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, така че да има успех. Това каза държавният глава пред журналисти преди началото на кръглата маса на тема „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“.

„Вие знаете, че това е изключително сложен процес. Европейската комисия се произнесе, че това предоговаряне ще бъде трудно, обясни държавният глава.

Припомняме, че на 12 януари парламентът задължи Министерския съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост в част енергетика. С приетото решение Народното събрание задължава МС в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия, въз основа на промяна в обективните обстоятелства, невъзможността на България да изпълни поетия ангажимент и с цел постигане на приоритетите на плана REPowerEU да отправи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК за неговото изменение в няколко раздела.

Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html