понеделник, 29 април 2024 г.

Вучич: Нападат сръбски деца, ситуацията на Балканите се усложнява

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ситуацията в региона е много сериозна и се усложнява, както и че „изборните игри в региона в следващия период ще означават допълнителни атаки срещу Сърбия“, предаде Танюг.

Вучич каза пред телевизия Хепи, че физически атаки срещу сърби и сръбски деца се случват в Косово, но също и в Босна и Херцеговина и други места в региона, и че „това означава, че трябва да намерим изход от тази ситуация и да бъдем по-умни“.

На Бъдни вечер те нападнаха сръбски деца и за мен е интересно, че никой – от ЕУЛЕКС, американците, германците, до службата на ООН в Косово, не каза, че са били нападнати две сръбски момчета, а граждани на Косово, каза Вучич.

Вучич заяви, че сърби са били нападнати в Сараево, а било заявено, че „таблоидите на Вучич политизират случая“ и никой не е посмял да каже, че са били нападнати само защото са сърби. Той посочи, че това е така, защото „искат Сърбия да е унизена и на колене, защото е започнала да се надига“.

Вучич добави, че „съществува матрица на лъжата и той винаги е основната цел, защото само слаба Сърбия ги устройва“. Той добави, че така е и в Черна гора и че черногорският президент Мило Джуканович и неговите съмишленици непрекъснато го обвиняват без причина.

Трябва да се опитаме да изградим и да успокоим отношенията и да се опитаме да направим тези отношения малко по-добри в региона и с босненците, и с албанците, надявам се, че е възможно, но не съм голям оптимист, заяви президентът на Сърбия.

Той изтъкна, че веднага след завръщането си от икономическия форум в Давос ще има среща с посредниците в диалога между Белград и Прищина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html