понеделник, 29 април 2024 г.

Още три области обявиха грипна епидемия

Три области у нас обявиха грипна епидемия, съобщи здравното министерство.

„Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на областите Ловеч, Пазарджик и Габрово е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 18 до 24 януари. Те включват и преустановяване на учебния процес”, се казва в съобщението на МЗ.

Обявиха грипна епидемия в област Стара Загора

Така областите с грипна епидемия у нас вече са шест. В Стара Загора тя е за периода 17-23 януари, в Шумен – 13-18 януари и в Бургас – 12-17 януари.

Временните противоепидемични мерки включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации в извънболничната помощ. Временно спират и свижданията в лечебните заведения. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските ясли и градини, като не се допускат до работа заболели хора от персонала. Болниците следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, включително засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски за лице, дезинфекция.

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област

МЗ напомня, че е препоръчително спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки като носене на маски, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html