понеделник, 29 април 2024 г.

Грипна епидемия е обявена и в област Пловдив

На територията на област Пловдив е обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въвеждат за периода от 19 до 30 януари, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Грипна епидемия днес беше обявена и в областите Ловеч, Пазарджик и Габрово.

На този етап не се налага преустановяване на учебния процес в област Пловдив, съобщи след съвещание на Областния оперативен щаб по-рано през деня директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Сийка Димчева. Най-висока е заболеваемостта при възрастовите групи от нула до четири години и над 65 години. Отсъстващите ученици от училищата в областта са от 13% до 14,5 процента, а учителите – от пет до 6,5 на сто. С преустановени учебни занятия са учениците от община „Родопи“ след заповед на кмета на общината.

Общо областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са Пловдив (19-30 януари), Ловеч (18-24 януари), Пазарджик (18-24 януари), Габрово (за периода 18-24 януари), Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари). Считано от 18 януари, епидемичната обстановка в област Бургас отпада, информират още от МЗ.

За съответния период на обявена грипна епидемия учебният процес се преустановява в областите Ловеч, Пазарджик, Стара Загора и Шумен.

Почти са постигнати епидемични стойности във Варна, Ямбол, София-област и Добрич, съобщи на брифинг пред Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него е много вероятно и в тези райони да бъде обявена епидемична обстановка до края на седмицата.

Данните за грипната епидемия показват, че тя се развива абсолютно по класически начин и според очакванията, отбеляза доц. Кунчев. По отношение на щамовия състав той заяви, че водещ е щамът „Виктория“, който е 59 % от всички заболели, следван от щама „Дарвин“ (около 30% от случаите). Около 10% се установяват случаи на грип тип Б.

Междувременно продължава, макар и в не висока степен, циркулацията на коронавируса,  добави доц. Кунчев. От  Националния център по заразни и паразитни болести информираха, че са установени два случая на коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2.

При обявена грипна епидемия, временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения, припомнят от МЗ. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки, като носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция – ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html