понеделник, 29 април 2024 г.

Експерти: С дезинформация атакуват отбранителната ни индустрия

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Дезинформацията е единият от инструментите, който се използва срещу интересите на българската отбранителна индустрия. Това каза Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията по време на кръгла маса на тема „Влияние на дезинформацията в условията на геополитически кризи“ в Народното събрание. Форумът е по инициатива на парламентарната група на „Демократична България“, съобщи БТА.

Тодор Галев посочи като проблем плахото прилагане на ограничителните мерки на ЕС по отношение на медийния сектор и липсата на национален закон или национална правна рамка. По думите му голяма част от тези дезинформационни послания, които идват, биват усилвани от говорители или агенти на влияние – представители на политическата класа. Галев отбеляза, че все още у нас липсва дискусия за това кой трябва да вземе решение по отношение на рекламодателите на медиите, които разпространяват дезинформация. Според него съществува лобизъм по отношение на конкретни теми, свързани с икономически и политически интереси, свързани с Руската федерация. Имаме неспособност да се противодейства на нелегитимното финансиране на медии или поне нежелание. Това, което е необходимо, е цялостно изграждане на една функционална правна рамка, която цели да се справи както с предлагането на информация, така и с нейното търсене, заяви Тодор Галев. По думите му трябва да се приложи комбинация от възпиращи и превантивни мерки. Като добър вариант той изтъкна възможността за изграждане на звена за стратегическа комуникация в някои от ключовите министерства.

Тази дигитална инфраструктура трябва да се грижи за повишаване на медийната грамотност, най-вече на подрастващите, и не на последно място на учителите, да позволява прозрачност при финансирането на медиите, отбеляза експертът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html