понеделник, 29 април 2024 г.

Вучич недоволен от Русия за набирането на сръбски доброволци за войната

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич недоволен от Москва за набирането на сръбски доброволци за войната, съобщи “ Ройтерс“. Русия би трябвало да престане с напъните си да набира сърби, с цел да водят война в наемническа формация “ Вагнер “ в Украйна, смята той и разкритикува уеб страници и групи в обществените медии за публикуването на реклами на сръбски език, в които ЧВК “ Вагнер “ да се причислят към редиците й.

„Защо вие от “ Вагнер “ призовавате някого от Сърбия, когато знаете, че това е срещу нашите разпоредби?“, запита Вучич в предаване на белградската телевизия “ Хепи „.

Сръбски доброволци участваха в боевете руснаците в Украйна през 2014 г. и 2015 г. Никой няма ясна визия за точния им брой, само че десетки сърби са се записали да се бият в Украйна от 2014 г.

Зяконите в западнат ни съседка не разрешават присъединяване на сръбски жители във война в чужбина, като към този момент няколко души бяха наказани за това. Вучич отхвърли обвиняванията, че групата „Вагнер“, ръководена от Евгений Пригожин – съдружник на руския президент Владимир Путин, има офиси в Сърбия, където прокремълски и ултранационалистически организации поддържаха нахлуването в Украйна.

Сърбия се стреми към приемане в Европейския съюз, който е неин главен търговски сътрудник и инвеститор, само че също по този начин поддържа търговски и военни връзки с Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html