понеделник, 29 април 2024 г.

Борисов: Или кабинет, или смяна на изборния модел

ГЕРБ ще участват в разговорите с партията, на която президентът Румен Радев връчи третият мандат. Това обяви в Ямбол лидерът на партията Бойко Борисов. Той каза още, че или трябва да има правителство, или да има промяна на изборния модел, съобщи БНР.

Борисов каза още, че трябва да се търси нов системен модел и посочи гръцкия вариант с бонус към партията-победител.

„Ще изчакаме да видим президентът на кого ще даде мандата и ние ще участваме в разговорите при тях, защото дори да се отиде на избори вече трябва да се мисли след пети избори – или трябва да има правителство, или трябва действително да се мисли системата, промяна на гласуванията, ако щете. Да се мине на гръцкия вариант с бонус към партията победител, която и да е тя, мажоритарна система, ако щете, каквото и да бъде“, произнесе се Борисов.

Един вид, при прогнозите на социолозите, че ГЕРБ ще победят с малко, лидерът на партията се е размечтал за служебна победа. Защото въпреки победата на последния вот на някогашната управляваща партия, те остават нежелан партньор за повечето формации и не съумяха да направят кабинет. Трудна ще е ситуацията и след евентуални предсрочни избори.

Лидерът на ГЕРБ коментира и скандала с „Нексо“.

„Това, че са намесени, мисля, че и Махмут беше, и израелските служби, които са водещи и по именно киберпрестъпленията, аз мисля, че действително, и толкова бяха пестеливи от това, което излиза, че там се работи усилено по тази дейност. Но политическата вина за това, че тези хора са се развили по времето на ГЕРБ, както и Христо Иванов, както и за Тренчев и за Ананиев, щом сме били заедно, и щом той казва, че Тома Биков, Дани Митов трябва да кажат, че щом са били заедно, значи са виновни, остава и ние да сме виновни за това. Тяхната наглост е безгранична“, коментира Борисов.

Но не обясни защо предлага Христо Иванов за премиер, щом е толкова „нагъл“.

Опорката днес е „кал и каскети“, умозаключи Борисов и подхвана любимата си тема ца цените на горивата.

От времето, когато си замина „Промяната“, бензинът спадна с левче. Итова се вижда на всяка бензиностанция. Войната в Украйна не стана по-малко кръвопролитна, но ето, горивата поевтиняха с 90 стотинки, коментира бившият премиер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html