понеделник, 29 април 2024 г.

Режисьорът Максим Генчев: Критиката за „Ботев“ е организирана атака

Максо не обръща внимание на критиките, смята, че симпатизантите са повече

Режисьорът Максим Генчев се изправи срещу критиците на филма „Ботев“, посветен на българския поет и революционер. Цитиран от „Галерия“ творецът заяви, че това е организирана атака, върху която се поставя ненужен фокус. „Става дума за мнение копи-пейст. Пуснато е от един и същ офис, приличат си много. Недай Боже да се появи нещо българско, нормално. Редовно получавам съобщения, претрупан съм с информация срещу себе си…  Неприятно е, от друга страна се запознавам с нашето общество. Живея в един илюзорен свят. В един момент се сблъсквам с човечеството, а то е жестоко“, казва Максо, както е наричан в арт гилдията.

Режисьорът получи порция от негативни коментари. „Вече е ясно кой уби Ботев – Максим Генчев“, обяви писателката и журналистка Веселина Седларска. По думите на кинокритика Деян Статулов „Ботев“ е подигравка с Ботев и българското кино. Но Максим е категоричен в позицията си. „Самият революционер е събирал 3-4 години оръжия и униформи, минава Дунава, убеждава момчетата и клането им е след два дни. Ние три години правим филми, за два дни след показване – заклаха лентата, но според тях, защото сега ще има друга вълна! Има симпатизанти, просто във Фейсбук има много фалшиви профили, непознати за мен хора, които извират отнякъде. Аз разполагам с 5000 души, които са работили – те могат да вдигнат бунт. Това не е шега работа“, казва още той.

Въпреки недоброжелателите си и изобщо темата, която раздели нацията, Генчев не възнамерява да стопира реализацията на филми, посветени на исторически личности от историята ни. „Случващото нито ме демотивира, нито ме нахъсва. Аз съм много праволинеен в дейността си, познавам себе си и не се влияя от чуждото мнение. Интересуват ме корените на робството, затова следващият ми филм ще е за Иван Александър, а по-късно – за Караджата“, завършва той.

Деян Жеков в ролята на поета и революционер

С лошо впечатление от продукцията останаха още директорът на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов, актьорите Пламен Манасиев и Кирил Ефремов, шоуменът Иво Танев и много други. Яростна критика се лее и от българите в чужбина, някои от които искат затвор или забрана за снимане.

Припомняме, че в проекта участие имат Деян Жеков, Неда Спасова, Ники Илиев и др.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html