понеделник, 29 април 2024 г.

Мощни експлозии разтърсиха Киев, поразена е критична инфраструктура

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири мощни експлозии са разтърсили тази сутрин центъра на Киев. За първи път, откакто наесен Русия започна периодични масирани ракетни удари срещу украинската столица и други населени места в страната сирените за въздушна опасност са прозвучали след ударите, а не преди тях, съобщи БНР.

Началникът на администрацията на президента Володимир Зеленски – Кирило Тимошенко – съобщи в социалните мрежи, че е поразена критична инфраструктура. Той призова киевчани да се насочат възможно най-бързо към укритията.

Кметът Виталий Кличко от своя страна написа в Телеграм, че взривовете са в Днипровския район на Киев и призова жителите на града да се приберат в бомбоубежищата.

За нападение срещу критична инфраструктура и индустриални съоръжения тази сутрин съобщи и областният управител в Харков Олег Синегубов.

Въздушна тревога е обявена още около Чернигов, Полтава, Суми и в контролираните от Украйна части на Донецка област. Управителят на Черкаска област Игор Табурец заяви, че очаква мащабно руско нападение по-късно през деня.

По-рано от украинската армия обявиха, че експлозиите в Киев не са сигнал за започваща нова руска офанзива от север, т.е. от Беларус.

Областният управител на Николаев Витали Ким от своя страна заяви, че е засечено излитането на 17 руски бомбардировача Ту-95 и Ту-22. От южното украинско командване съобщиха, че Русия е увеличила и бойните си кораби в Черно море до 7 на брой.

Днешните ракетни нападения следват вчерашния анонс от Москва, че е завладяла град Соледар в Донецка област – първата значима руска победа в Украйна от месеци. Ако Соледар е завладян, той може да послужи за отправна точка на офанзивата към останалата част от областта, която е все още под украински контрол, включително ключовият Бахмут.

Битката за тези градове продължава, заяви украинският президент Володимир Зеленски, без да споменава анонса на Москва за Соледар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html