понеделник, 29 април 2024 г.

Ицо Хазарта пита Минеков защо Светослав Трайков още заема ръководен пост в НДК

Защо Светослав Трайков още е член на Съвета на директорите на НДК според Търговския регистър и защо продължава да изпълнява функциите си там. Това попита по време на парламентарния контрол Христо Петров – Ицо Хазарта, а въпросът му беше насочен към служебния министър на културата Велислав Минеков.

Трайков изкара на поста по-малко от месец, преди да подаде оставката си. Той вземаше активно участие в протестите през 2020 г. заедно с „Отровното трио“, част от което бе и самият Минеков.

Неговото място в борда на директорите било планирано да се заеме от юрист от министерството на правосъдието. Смяната обаче не можело да стане автоматично.

Освобождаването на член на Съвета на директорите трябва да стане едновременно с назначаването на нов член, защото той е петчленен и бордът не може да се състои от четен брой членове. Иначе работата им ще се блокира, защото не могат да вземат решения, обясни министър Минеков.

Петров обаче предположи, че все пак е има някаква възможност да се назначи временно изпълняващ длъжността.

„На господинът очевидно мястото не му е мястото там. Прави впечатление, че освен член на съвета на директорите, господин Трайков е началник отдел „Европейски програми и проекти“ към министерството, експерт, оценител по норвежката програма, вероятно има и граждански договори. Това са доста отговорни длъжности, предполага се, че те би трябвало да бъдат продиктувани от някакви успехи“, каза Хазарта.

Христо Петров допълни, че е единственият успех на Трайков бил, че „когато са го хванали да шофира мъртво пиян, е успял да се спаси от затвора и да договори пробация“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html