понеделник, 29 април 2024 г.

Станимир Илчев: За НДСВ не е проблем да влезе в парламента

Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ коментира в Нова нюз политическата обстановка в страната и заяви, преди конгреса на партията: „НДСВ се бореше за приоритетите в програмата си, но по друг начин. Търсехме съчетанието. Казвахме вашите идеи са много добри, но нека ги разположим по време. По време на управлението на тройната коалиция един министър подаде оставка поради колизии вътре в коалицията. Ние ги преодоляхме. В предишното правителство какво видяхме. Един министър подаде оставка и рухна цялото правителство“, добави още той.

„Според мен няма да се състави правителство с третия мандат. Ако прогнозата ми пропадне – правителството ще има кратък живот, противоречията са много дълбоки“, подчерта Илчев.

Относно предстоящия конгрес на НДСВ, Илчев заяви: „Ние искаме да кажем – в центризма има много положителни елементи. Той излъчва онази помирителна политика, която сближава много далечни фракции на обществото. Второ това, което сме правили 2001-2005 беше договаряне дали да влезем в ЕС. Старото поколение и ветераните на НДСВ има какво да споделят с българите днес. Влизането в парламента няма да затрудни НДСВ. Да спекулирам с колко е излишно. Трябва да избегнем аритметиката и по време на избори и при връчването на мандатите“.

„Тягостното на българския сериал е в това, че започнахме да свикваме с връчване и връщане на мандати. С папки, в които има само кандидати за премиер и декларации“.

„Тази забележка е симптоми за деградивен процес, който обхваща различни сектори и в последсвие цялата политическа система. Тревогата би трябвало да е по-голяма защото сме на кръстопътя на европейските и световните тенденции, от които се изключихме. Говорим за ПВУ като панацея, но не си признаваме, че имахме лекомислен подход към него. Една партия, която се зае с грижливо запазване на собствените си клиентелни мрежи обърна гръб на политическото, далновидното, перспективното“, каза още съпредседателят на НДСВ.

По думите му връщането на празните папки формира вакуума в българския обществен живот.

„Държавата се управлява от държавния глава. Няма никакво значение дали това е добре или зле. Ако той се нагърбва с управление на държавата, партиите са в изключително лоша кондиция. Агонията на българската политическа система е очевидна. Не се налагаше в по-далечното минало президентът да се нагърбва с такива организационни функции. Тогава е имало по-висока коалиционна култура, отговорност и доза смиреност. Демонстративното поведение ражда едни чудовища“, посочи Илчев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html