понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС осъди решението на босненските сърби да дадат орден на Владимир Путин

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС осъжда решението на Република Сръбска в Босна и Херцеговина да награди руския президент Владимир Путин с орден на Републиката, заяви говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано, съобщи БНР.

„Путин е този, който е пряко отговорен за незаконната агресия в Украйна. Той дава заповеди, в резултат на които се убиват украински цивилни и се унищожава цивилната инфраструктура. Заставането до Путин при такива обстоятелства изолира Република Сръбска и нейното ръководство в международен план. В ЕС няма място за награждаване на политици, които нареждат унищожаването на съседна страна и избиването на народа ѝ. Това решение на република Сръбска е достойно за съжаление и дава погрешен сигнал“, заяви Стано.

Вчера президентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик награди Путин с ордена „за особена патриотична загриженост и любов към Република Сръбска и принос за укрепването на руско-сръбското сътрудничество“.

Запитан за изявленията на Додик, че е време всички сърби да заживеят в една държава, Стано отговори, че той много добре знае какво се очаква от него, за да може Босна и Херцеговина да постигне напредък по пътя си към Европа, в т.ч. и че страните членки отхвърлят всякаква разделяща реторика и действия, подкопаващи интегритета на Босна и Херцеговина.

„Ако г-н Додик продължи в този дух, страните членки също ще вземат решение за своите следващи действия“, подчерта Стано.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html