неделя, 28 април 2024 г.

Украйна заяви, че са убити повече от 800 руски военни само за ден

Снимка: mil.in.ua

Украинските военни съобщиха, че само във вчерашния ден са били убити 800 руски войници, най-вече в боеве в източната област Донецк.

В редовния си сутрешен бюлетин за боевете украинската армия заяви, че руските сили са съсредоточени върху офанзивата срещу Бахмут и атаките срещу районите на Авдеевка и Купянск са били неуспешни. Според украинците вчера са били унищожени повече от 800 руски войници, един самолет, хеликоптер и три танка.

Руската страна не е потвърдила тази информация.

Съобщава се и за неуточнен брой цивилни жертви в резултат на руски въздушни и ракетни атаки срещу Бахмут, който до голяма степен е разрушен, и срещу два други града в района на Донецк – Константиновка и Курахове.

В телефонен разговор снощи френският президент Еманюел Макрон е казал на украинския си колега Володимир Зеленски, че правителството му ще изпрати леки бойни бронирани машини, за да помогне във войната срещу Русия. Засега няма подробности за обема или сроковете на планираните доставки.

Зеленски от своя страна е благодарил на Макрон, а в късното си видеообръщение украинският президент заяви, че френското съобщение показва необходимостта други страни да предоставят по-тежки оръжия.

„Това е нещо, което изпраща ясен сигнал към всички наши партньори – няма рационална причина, поради която Украйна все още не е снабдена със западни танкове. И това е много важно за възстановяване на сигурността за всички украинци и мира за всички европейци. Трябва да сложим край на руската агресия още тази година и да не отлагаме нито една от отбранителните способности, които могат да ускорят поражението на терористичната държава“, заяви Зеленски.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html