понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС ще помага на Китай да овладее новото огнище на ковид епидемията

Снимка:ЕПА/БГНЕС

ЕС потвърди днес готовността си да помогне на Китай в овладяването на епидемията от ковид, включително с предоставянето на ваксини. Готови сме да съдействаме с каквото е необходимо, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази още през април миналата година желанието на ЕС да съдейства на Пекин – със специалисти, познания и ваксини, посочи говорителят. Той отбеляза, че ЕС е готов да дари ваксини, без да уточнява възможните количества. По неговите думи ЕС предлага да осигури ваксини, съобразени с промените във вируса на болестта. Предложението ни остава в сила, добави говорителят.

Той съобщи, че днес и утре представители на ЕС отново заседават, за да преценят дали са необходими общоевропейски мерки заради отпадането на досегашните противоепидемични ограничения в Китай и предстоящото възобновяване на масовите пътувания между азиатската страна и Европа. Ще действаме според научните доказателства, поясни говорителят.

По неговите думи засега здравните власти в ЕС не отчитат появята на нови щамове на вируса на ковид в Китай. Според него това означава, че европейците няма от какво да се притесняват, още повече, че са ваксинирани.

Говорителят поясни, че едно от възможните общи европейски решения е да се проследяват по-внимателно отпадните води за поява на следи от нов вирусен щам. Говорителят избегна отговор на въпроса дали ЕС вярва на данните за епидемията, подавани от Китай, предаде БТА.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html