събота, 4 май 2024 г.

МО каза кой поема разходите за транспортирането на военната помощ за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Министерството на отбраната отговориха на запитване на БТА по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за разходите по изпращането на военната помощ, която държавата ни изпраща за Украйна, от ведомството заявиха: „Разходите по транспортирането на военната помощ, която България ще предостави на Украйна, ще бъдат за сметка на международни агенции и организации, оказващи помощ на Украйна“.

Служебният кабинет ще дава военна помощ за Украйна само през НС

На 23 декември стартира логистичната операция, в рамките на която  ще бъде изпратена одобрената от Народното събрание помощ за Украйна. Общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730, 15 лева, посочват от ведомството. При посещението си в Киев служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че от началото на войната в Украйна, България е предоставила хуманитарна помощ на Киев в размер на 448 милиона лева.

Българската военна помощ тръгва за Украйна

За тези малко повече от 7 млн. лв. българското Министерство на отбраната е предоставило на Украйна 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи (полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка) и 5000 броя обувки цели полеви.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html