неделя, 5 май 2024 г.

Служебният кабинет ще дава военна помощ за Украйна само през НС

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет ще дава военна помощ за Украйна само през НС. Така евентуалните доставки за станалата жертва на руската агресия държава ще се дава само след ратификация от Народно събрание. Това става ясно от одобрен от кабинета на Гълъб Донев проект на допълнително споразумение между военните министерства на България и Украйна, свързано с доставянето от нашата страна на въоръжение, техника и боеприпаси. Това съобщиха от пресслужбата на МС.

Изменението в свързано с отпадане на параграф 3 на чл.1 от споразумението, подписано на 5 декември т.г., в който се предвиждаше възможност списъкът с предоставяните вещи, представляващ Приложение № 1 към Споразумението, да бъде променян с решение на МС по искане на украинската страна, само ако българската страна има такава възможност и за нея това е целесъобразно. С проекта на допълнителното споразумение се отчитат съображенията, изразени в процеса на обсъждане на законопроекта за ратификация на споразумението от 5 декември в Народното събрание, свързани с целесъобразността от предоставяне на възможност кабинетът да взема решения относно промяна на списъка на предоставянето на въоръжение, техника и боеприпаси. Предоставянето на последваща помощ на украинската страна ще се извършва с допълнителни споразумения, които също ще подлежат на ратификация от българския парламент. Така крайното решение ще е на законодателния орган. От пресслужбата на МС твърдят, че предложената промяна е съгласувана с украинската страна, която била изразила съгласие.

Количествата и видът на военната помощ са секретна информация. Две от парламентарно представените политически сили „БСП за България“ и „Възраждане“, събраха необходимия брой подписи и внесоха искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военнотехническа помощ за Украйна. Преди това обаче в броя на Държавен вестник от 23 декември беше обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между военните министерства на България и Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Парламентът прие законопроектът за това на 16 декември. Президентът Румен Радев коментира пред журналисти, че сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно.

От днешното решение но служебното правителство не става ясно как би се отпускала военна помощ за Украйна, ако българският парламент бъде разпуснат. Явно просто отново България отново няма да предоставя оръжие и военно-техническа помощ на станалата жертва на руската агресия европейска държава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html