неделя, 5 май 2024 г.

Българската военна помощ тръгва за Украйна

По първоначални данни транспортирането на първата пратка от помощта ще бъде транспортирана с 9 американски самолета.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Държавен вестник вече е обнародван указ, с който България може да започне изпращането на военната помощ за Украйна, съобщи БНР. БСП настояваше президентът Румен Радев да наложи вето върху закона.

След обнародването му в Държавен вестник стана възможно изпращането на военната помощ, списъкът на която е поверителен. По думите на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов се очаква транспортирането да се осъществи с девет американски военно-транспортни самолети.

Вчера БСП и „Възраждане“ започнаха да събират подписи за сезиране на Конституционния съд срещу изпращането на помощта. Днес двете партии, които са най-явните противници на изпращането на безплатните доставки за станалата жертва на агресия държава успяха спешно, в последните часове преди почивните до Коледа да сезират КС.

От началото на агресията на Русия срещу Украйна досега само България и Унгария от Евросъюза отказваха оказването на военна помощ. Засега България няма да изпраща в Украйна зенитните ракети С-300, самолети или тежко въоръжение.

След като стана известно, че указът за помощта е подписан и публикуван, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов информира, че вече е в ход логистичната операция по транспортирането за за Украйна. „Тази операция сме я планирали с военните органи на НАТО, утвърдена е от министъра на отбраната. Какво е важното – важното е да се подготви това, което е предвидено, да се палетизира, да се транспортира до местата, откъдето трябва да бъде извозено с фокус върху безопасност, сигурност и този план е направен“, поясни той. По думите му, когато завърши, министерството ще реши как да адресира информация в публичното пространство.

Днес от военното министерство обаче побързаха да се застраховат и обявиха, че обсъждали законодателна промяна, с която всички решения по предоставянето на военна помощ да минават и през парламента. Предложението е в отговор на критиките, че след ратификацията на военната помощ, решението за бъдещо предоставяне зависи само от правителството. В тази връзка служебният заместник-министър на отбраната Катерина Граматикова обясни, че за да се избегнат всякакви противоречиви тълкувания по този въпрос военното министерство никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес, доколкото същото осъществява контрол върху изпълнителната власт.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html